Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Primátor Donecka chce so separatistami rokovať o príprave volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Primátor východoukrajinského mesta Doneck Oleksandr Lukiančenko dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že konanie predčasných prezidentských volieb v meste je ohrozené. Vedenie mesta bude preto o ich príprave rokovať s predstaviteľmi samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Lukiančenko dodal, že na voľby nie je pripravených 127 zo 426 volebných miestností v meste. Spresnil, že ľudia sa na túto situáciu sťažujú a žiadajú vedenie mesta o vysvetlenie, kde budú môcť hlasovať. 

Informoval, že členovia volebných komisií dostávajú anonymné vyhrážky. Upozornil však, že "zastrašovanie a vydieranie sú neprípustné". Dodal, že nemôže "nepodporiť" voličov a členov komisií. Donecká radnica je aj pre to v kontakte s Ústrednou volebnou komisiou a urobí všetko pre to, aby sa nedeľňajšie voľby v meste konali.

Vyhrážky členom komisií alebo správcom budov, kde sa majú nachádzať volebné miestnosti, zaznamenali aj v iných mestách na východe Ukrajiny. Napríklad v meste Artemivsk v Doneckej oblasti sa separatisti riaditeľovi miestnej školy vyhrážajú obesením, ak umožní, aby triedy v nedeľu poslúžili ako volebné miestnosti.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali. Favoritom volieb je poslanec a podnikateľ Petro Porošenko.

Nový prezident bude zvolený na päť rokov. Právo voliť má približne 36 miliónov občanov.

Ako pred časom oznámila Ústredná volebná komisia, voľby budú platné, aj ak sa neuskutočnia vo všetkých volebných obvodoch, čo je vzhľadom na súčasnú situáciu na východe a juhu Ukrajiny veľmi reálne. 

V súvislosti s obavami o konanie volieb ukrajinský veľkopodnikateľ Rinat Achmetov, ktorého továrne sa nachádzajú zväčša vo východnej časti Ukrajiny, vyzval svojich zamestnancov, aby dnes prerušením práce protestovali proti snahám separatistov o narušenie nedeľňajších prezidentských volieb. 

Vo svojom doteraz najrozhodnejšom vyhlásení proti separatistom, ktorí sa vo viacerých mestách priemyselného, zväčša ruskojazyčného regiónu zmocnili strategických bodov, Achmetov vyzval aj ostatných občanov oblasti, aby sa spojili "za Donbas bez zbraní, za Donbas bez masiek".

Pôvodne sa prezidentské voľby na Ukrajine mali konať 29. marca 2015, termín ich konania sa zmenil na základe rozhodnutia parlamentu z februára tohto roku, keď došlo aj k zosadeniu Viktora Janukovyča z funkcie hlavy štátu i k celému radu zmien v ústave. Funkcie prezidenta sa dočasne ujal predseda parlamentu Oleksandr Turčynov, vo funkcii predsedu vlády poslanci schválili Arsenija Jaceňuka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu