Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Napätá situácia na východe Ukrajiny: Tam voľby nebudú, priznáva Avakov!

Doneck
Doneck (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská vláda si je vedomá toho, že sa nadchádzajúce prezidentské voľby nebudú kvôli súčasnej kríze konať na celom území štátu. Minister vnútra Arzén Avakov na dnešnej tlačovej konferencii priznal, že nedeľné hlasovanie nebude možné v značnej časti východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti. Zdôraznil ale, že sa voľby každopádne uskutočnia.

Tieto regióny sa nachádzajú pod kontrolou militantných proruských separatistov, ktorí voľby rozhodne odmietajú. Vodcovia rebélie obe oblasti po nedávnych referendách označujú za zvrchované a prezidentské voľby sú podľa nich záležitosťou "susedného štátu".

Avakova obvinil proruských separatistov z napádania volebných komisií a unášania ich členov. "Prosím, neuvádzajte moje meno," žiadala podľa agentúry AP v slzách novinára 38-ročná matka dvoch detí. "Ja aj moja rodina sme dostali hrozby smrťou. Povedali nám, že poznajú naše mená," dodala obyvateľka predmestia Donecka, ktorú celoštátne úrady menovali vedľa ďalších tisícoviek učiteľov do volebných komisií.

"Jasne si uvedomujeme a nikoho nebudeme klamať, že na veľkej časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti voľby normálnym spôsobom už nemožno urobiť," konštatoval Avakova. Zdôraznil ale, že sa voľby v každom prípade uskutočnia, aj keď niekde budú znemožnené.

Zvláštny splnomocnenec Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Wolfgang Ischinger dnes podľa agentúry AFP poznamenal, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii, je možné predpokladať, že prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 25. mája "viacmenej normálne". Avšak odhadol, že v menej ako desiatich percentách miest, ktoré sú na východe krajiny, s tým počítať nedá.

Napätú situáciu na východe Ukrajiny dokumentuje dnešná správa o únose maďarského občana skupinou neznámych ozbrojencov. Podľa agentúry MTI sa muža idúceho v aute s maďarskou registráciou zmocnili za zatiaľ nejasných okolností. Teraz vraj po ňom pátra špeciálna jednotka ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa dnešného oznámenia ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) pri ozbrojených konfliktoch v nepokojných oblastiach doteraz zahynulo najmenej 24 príslušníkov bezpečnostných síl. Separatisti na druhej strane hovoria o stovkách zabitých, zranených alebo zajatých príslušníkov vládnych jednotiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu