Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záchranné práce v Turecku skončili: Počet obetí banského nešťastia je 301

Výbuch v tureckej bani
Výbuch v tureckej bani (Zdroj: SITA)

ANKARA - Záchranná operácia v uhoľnej bani v západotureckom Some dnes skončila a konečný počet obetí utorkového nešťastia sa vyšplhal na 301. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na turecké ministerstvo energetiky. Záchranári vyslobodzovali obete najhoršej tragédie v histórii tureckého baníctve skoro päť dní, v noci na dnes a počas dneška vyniesli z bane posledných 17 tiel.

"Záchranná misia skončila. V bani nezostal žiadny baník," oznámil dnes novinárom minister energetiky Taner Yildiz.

V čase výbuchu a následného smrtiaceho požiaru bolo v bani skoro 800 ľudí, 485 z nich sa podarilo zachrániť. Živých baníkov vyniesli záchranári von naposledy v stredu večer, od tej doby už nachádzali iba mŕtve telá. Práce dnes na poslednú chvíľu skomplikoval menší požiar v banskom diele, ktorý museli likvidovať hasiči.

V telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Abdullahom Gule vyjadril sústrasť pozostalým obetí aj americký prezident Barack Obama. Ponúkol aj pomoc- ako presne by mala vyzerať, zatiaľ nie je jasné.

Pred baňou v piatok vypukla demonštrácia, ktorú polícia rozháňala vodnými delami a slzným plynom. Podľa agentúry DPA použila aj gumové projektily. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá údajne zabránila prijatiu prísnejších bezpečnostných opatrení pri ťažbe.

Prevádzkovateľ bane, spoločnosť Soma Holding, na piatkovej tlačovej konferencii poprel, že by akokoľvek zanedbal nutné bezpečnostné opatrenia a že by na tragédiu niesol nejaký podiel. Niektorí zachránení baníci však svedčia o opaku.

Za príčinu nešťastia bola doteraz považovaná porucha na elektrickom rozvodnom zariadení, ktorá údajne viedla k explózii a požiaru. Prevádzkovateľ bane ale v piatok oznámil, že chyba na rozvodnom zariadení dôvodom požiaru nebola. Čo ho spôsobilo, sa s určitosťou nevie, podľa spoločnosti Soma Holding mohlo ísť o explózii uhoľného prachu. Podrobné vyšetrovanie prípadu sa ešte len rozbieha.
    l

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu