Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gruzínsko a Moldavsko podpíšu asociačné dohody s EÚ v júni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TBILISI - Gruzínsko a Moldavsko podpíšu asociačnú dohodu s Európskou úniou už na budúci mesiac. Počas návštevy Gruzínska to oznámil predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, podľa ktorého budú dohody podpísané 27. júna napriek tlaku zo strany Ruska, ktoré je proti rozširovaniu EÚ smerom na východ.

"Je tu silný tlak, ktorý vám a ostatným má zabrániť podpísať takúto dohodu s EÚ," povedal Van Rompuy novinárom po stretnutí s gruzínskym premiérom Iraklom Garibašvilim. "Gruzínsko pokračuje v smere európskej integrácie," povedal Garibašvili.

Gruzínsko a Moldavsko sa na podpise dokumentu dohodli s lídrami EÚ ešte v novembri 2013 na summite v litovskom Vilniuse. Únia pôvodne plánovala podpísať dohody u užších vzťahoch do júna a oneskorenie sa dá pripísať vývoju na Ukrajine, ktorého zámer podpísať asociačnú dohodu s EÚ sa skončil anexiou Krymu Ruskom.

Aj v minulosti Moskva podnikla odvetné obchodné opatrenia proti susedným pobaltským štátom a Ukrajine, keď sa tieto krajiny snažili o bližšie vzťahy so Západom. Rusko má stále stovky svojich vojakov v odštiepeneckom moldavskom regióne Podnestersko a s Gruzínskom má napäté vzťahy po krátkej vojne v roku 2008 a odtrhnutí Južného Osetska, ktoré si nárokuje Moskva aj Tbilisi. Gruzínskom tiež prechádza plyn a ropa z oblasti Kaspického mora, čo z neho robí strategickú tranzitnú krajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu