Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko vlani poskytlo na rozvojovú pomoc takmer 65 miliónov eur

Peter Pellegrini, Robert Fico a Robert Kaliňák
Peter Pellegrini, Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) vynaložilo Slovensko minulý rok vyše 64,8 milióna eur. Hoci je to v porovnaní s rokom 2012 nárast o takmer 4 milióny eur, SR dlhodobo zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazala po vstupe do EÚ.

Do roku 2010 mal podiel ODA na hrubom národnom dôchodku (HND) dosahovať 0,17 percenta a do roku 2015 až 0,33 percenta. Vlani bol na úrovni iba 0,092 percenta. Rezort diplomacie pripomína, že v rovnakej situácii sa nachádzajú aj ostatné nové členské krajiny EÚ s výnimkou Malty. Na budúci rok Slovensko malo prvýkrát dosiahnuť podiel 0,1 percenta ODA na HND.

Z minuloročnej sumy išlo 12,16 milióna eur na bilaterálnu pomoc a 52,7 milióna eur na multilaterálnu pomoc formou povinných a dobrovoľných príspevkov do medzinárodných organizácií a medzinárodných finančných inštitúcií.

Najväčší objem financií smeroval do Afganistanu (1,8 milióna eur), ktorý patrí do skupiny najmenej rozvinutých krajín (LDC). Nasledovala Keňa (1,2 milióna eur) a na treťom mieste bolo v dôsledku vysokého objemu poskytovaných vládnych štipendií Srbsko (1,1 milióna eur). Vyplýva to zo správy o oficiálnej rozvojovej pomoci SR za uplynulý rok, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Ministerstvo zahraničných vecí vlani zaznamenalo zvýšený záujem najmä o program vysielania dobrovoľníkov do rozvojových krajín, čo sa odrazilo na viac ako strojnásobení rozpočtu programu pre tento rok oproti pilotnému roku 2012. Podporilo sa 24 dobrovoľníkov v 13 krajinách (Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Gruzínsko, Južný Sudán, Kambodža, Kamerun, Keňa, Kirgizsko, Lesotho, Rwanda, Uganda, Vietnam) v sume 114.717 eur.

Minulý rok uplynulo 10 rokov od vytvorenia mechanizmu ODA SR. Dovtedy bolo Slovensko pozorovateľom Výboru Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pre rozvojovú pomoc. Plnoprávne členstvo získalo 17. septembra 2013. "Ide o ocenenie úspechov SR dosiahnutých v oblasti rozvojovej spolupráce a zároveň o zavŕšenie dlhoročného úsilia o budovanie kvalitného systému oficiálnej rozvojovej pomoci," konštatovalo MZV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu