Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Misie v zahraničí stáli vlani štát 26,3 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vojenské, pozorovateľské či policajné misie v rôznych častiach sveta stáli vlani štát zhruba 26,3 milióna eur. Približne 25,3 mil. eur z tejto sumy ide na misie z rozpočtu ministerstva obrany, zvyšok platia rezorty vnútra, zahraničia a financií.

Vyplýva to zo správy o pôsobení Slovenska v medzinárodnom krízovom manažmente za rok 2013, ktorú dnes schválila vláda.

Najpočetnejšia je naša misia v Afganistane. V operácii Severoatlantickej aliancie ISAF bolo na prelome rokov nasadených 289 našich vojakov. V Kábule okrem toho v rámci policajnej misie EUPOL pôsobia aj dvaja slovenskí policajti. Ďalších 157 vojakov máme na Cypre v rámci mierovej misie OSN UNFICYP. Od marca minulého roku v misii pôsobia aj dvaja naši policajti.

V operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine bolo ku koncu minulého roka 36 slovenských vojakov. Šesť policajtov sme poslali do misie EULEX v Kosove, dvaja naši ľudia pracujú v pozorovateľskej misii OSN na Blízkom Východe UNTSO.

Zastúpenie v podobe civilného experta máme aj v pozorovateľskej misii EÚ EUMM v Gruzínsku, jeden slovenský policajt je na misii v Kirgizsku a jeden na policajnej misii EUPOL COPPS na palestínskych územiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu