Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obetí banského nešťastia v Turecku je už 238, na mieste je aj Erdogan

Obetí banského nešťastia je už 238 Zobraziť galériu (3)
Obetí banského nešťastia je už 238 (Zdroj: SITA)

SOMA - Oficiálna bilancia banského nešťastia v meste Soma na západe Turecka stúpla už na 238. Informovali o tom tamojší záchranári, ktorí sa stále snažia dostať k ďalším zavaleným baníkom.

Celkovo sa v čase incidentu v bani nachádzalo 787 ľudí. Počet mŕtvych ešte môže rapídne stúpnuť a podľa ministra pre energetiku Tanera Yildiza sa udalosť zapíše do histórie ako najhoršie banské nešťastie v Turecku.

Pod zemou sa údaje stále nachádzajú stovky baníkov. Na miesto už dorazil aj premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý na poslednú chvíľu zrušil návštevu Albánska. Zároveň vyhlásil v celej krajine trojdňový štátny smútok.

K tragédii v uhoľnej bani došlo v dôsledku poruchy na elektrickom zariadení a príčinou väčšiny úmrtí bola otrava oxidom uhoľnatým. Baňu údajne najskôr zachvátil výbuch a následne tam vypukol požiar. Záchranári sa po nešťastí snažili napumpovať k uviaznutým baníkom kyslík.

Zavalení robotníci sa nachádzajú asi dva kilometre pod zemským povrchom a asi štyri kilometre od hlavného vstupu do bane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu