Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poľovníkov vydesil nápad švédskej eurokomisárky: Prídu o zbrane!

Cecilia Malmströmová, švédska eurokomisárka
Cecilia Malmströmová, švédska eurokomisárka (Zdroj: Foto: Facebook)

BRUSEL - Poľovníci sú poriadne nahnevaní. Postarala so o to švédska eurokomisárka Cecilia Malmströmová. Navrhla totiž prísne obmedzenia držania zbraní. Rozhorčení poľovníci sa strachujú, že ak by prišli o flinty, reálne im hrozí zánik.

Najnovší plán eurokomisárky poriadne rozohnil poľovníkov. Podľa nového návrhu by totiž legálne zbrane držali len ozbrojené zložky. Poľovníci sa obávajú, že ak nový návrh vstúpi do platnosti, dôjde k postupnému obmedzeniu a nakoniec aj zákazu nosenia zbraní pre poľovníkov. Tí si život bez zbrane predstaviť nevedia, bez nej by došlo prakticky k ich likvidácii. 

Ako uvádza idnes.cz, rozhorčení poľovníci z českého Trutnova už začali podpisovať celonárodnú petíciu proti plánovanému zámeru. "Ak by sa im podarilo predpis presadiť, zbrane nakoniec zostanú len ozbrojeným zložkám. Je to úplný nezmysel, totálna demagógia a neviem, kto to mohol vymyslieť. Náš odbor by tým za čas úplne stratil zmysel," hovorí pre portál predseda trutnovského poľovníckeho spolku Jaroslav Čechura.

Podobné obmedzenie v Taliansku

Poľovníci sú proti novému návrhu zásadne proti. Dôvodia tým, že k ich hlavným úlohám patrí okrem iného aj strážiť v prírode optimálne stavy zveri. Je pravdou, že nový návrh nepočíta priamo so zákazom držania zbraní, no aj jeho obmedzenie by vraj podľa poľovníkov ich prácu skomplikovalo. Experti ďalej tvrdia, že sa takto môžu niektoré zvieratá premnožiť, čo by mohlo mať nebezpečné následky. Ako hovorí Čechura, keď sa podobné pokúsili presadiť v Taliansku, okamžite sa zvýšil počet stretov áut so zverou.

Poľovníci už teraz upozorňujú, že dochádza k premnoženiu diviakov, ktoré sa ťažko lovia. Strelci preto majú v ich regulácii nezastupiteľnú úlohu. 

S týmto návrhom prišla ešte na jeseň švédska eurokomisárka Cecilia Malmströmová. Verí, že svojím obmedzením dosiahne prevenciu ozbrojeného násilia a nelegálneho obchodovania so zbraňami. Kvôli blížiacim sa eurovoľbám sa o tomto návrhu živo diskutuje.


  
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu