Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maltskí poľovníci vo veľkom lovia ohrozené druhy vtákov počas ich migrácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Popredný britský prírodovedec Chris Packham tvrdí, že úrady na Malte zlyhávajú v boji proti tamojším pytliakom, ktorí vo veľkom poľujú na vtáctvo migrujúce z Afriky cez stredomorský ostrov ďalej do Európy. Uviedla to internetová stránka BBC.

Prírodovedec vycestoval na Maltu, aby tam spolu s organizáciou Birdlife Malta upozornil na každoročný jarný odstrel vzácneho vtáctva.

Packham dodal, že pytliaci sa zameriavajú na vzácne druhy vtákov a zároveň varoval, že situácia na ostrove je doslova zúfalá.

Poľovníci na Malte majú ako jediní z celej Európskej únie výnimku z európskej smernice o ochrane voľne žijúceho vtáctva na lov hrdličky divej a prepelice aj počas ich jarnej migrácie. Packham pripomína, že aj pomerne rozšírené hrdličky sú veľmi zraniteľné a ich počet vo Veľkej Británii sa kvôli maltským pytliakom znížil až od 95 percent.

Packham tvrdí, že maltskí poľovníci zneužívajú výnimku na lov a zabíjajú aj mnohé ďalšie druhy vtákov, ktoré by mali byť chránené.

Sergej Golovkin, ktorý pôsobí na čele maltského úradu na reguláciu voľne žijúceho vtáctva, naopak trvá na tom, že úrady poľovníkov dostatočne kontrolujú. Golovkin dodal, že situácia na Malte sa v priebehu niekoľkých rokov dramaticky zlepšila a spomedzi európskych krajín je Malta de facto tou, ktorá zamestnáva najviac ľudí na boj proti ilegálnemu lovu.

BBC dodáva, že problematika ilegálneho lovu voľne žijúceho vtáctva sa dostala aj na pôdu samotnej Európskej únie, kde sa spojilo celkom 33 europoslancov, aby lobovali za zvýšenie tlaku na Maltu kvôli spomínanej výnimke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu