Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko útočí: Návrh referenda o jednote Ukrajiny je podvod!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že návrh predsedu ukrajinskej vlády uskutočniť referendum o jednote Ukrajiny a územnej celistvosti je podvod, ktorý len prehĺbi krízu v štáte.

V stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že jeho vláda predloží parlamentu návrh zákona o usporiadaní celonárodného hlasovania o jednote Ukrajiny, územnej celistvosti a decentralizácii, ktoré by sa malo konať 25. mája, súbežne s prezidentskými voľbami.

Rezort ruskej diplomacie v dnešnom vyhlásení uviedol, že vzhľadom na - ako to nazval - vojenskú operáciu Kyjeva voči "vlastnému ľudu" sú tieto plány "cynické".

Moskovské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo tiež  obavy z militantnej rétoriky Kyjeva. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov totiž oznámil, že ozbrojené sily jeho štátu sú v plnej bojovej pohotovosti. Súvisí to podľa neho s hrozbou invázie zo strany Ruska.

Lavrov v stredu takisto uviedol, že Moskva nepodnikne okamžité odvetné opatrenia po tom, čo Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie. V budúcnosti však môže Moskva podľa neho svoj postoj prehodnotiť v závislosti od toho, či budú sankcie predĺžené alebo prehĺbené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu