Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prudké boje na východe Ukrajiny: Slovjansk je údajne takmer vyčistený od teroristov!

Situácia v Slovjansku Zobraziť galériu (7)
Situácia v Slovjansku (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ukrajinské mesto Slovjansk v severnej časti Doneckej oblasti je takmer vyčistené od teroristov, oznámil dnes veliteľ Národnej gardy Ukrajiny Stepan Poltorak.

"Vďaka svojmu profesionálnemu postupu vojaci Národnej gardy už takmer vyčistili Slovjansk od teroristov, z ktorých mnohí absolvovali profesionálny výcvik," citovala agentúra Ukrinform Poltoraka. Dodal, že počas operácie nedošlo na strane Národnej gardy k žiadnym stratám na životoch ani k zraneniam.

Veliteľ gardy taktiež zdôraznil, že to potvrdzuje pripravenosť Národnej gardy na plnenie bojovej úlohy, ktorou ju poveril ľud, moc a okolnosti.

Moskva poprela tvrdenie Kyjeva o pokuse ruských sabotérov prekročiť hranicu

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) odmietla tvrdenie Kyjeva, že ruskí "ozbrojení sabotéri" sa v noci nadnes pokúsili o vstup na ukrajinské územie, uviedla agentúra Reuters. Správy o údajnom incidente prichádzajúce z ukrajinskej strany, ktoré potvrdil aj úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, nezodpovedajú podľa FSB skutočnosti.

Informácie prichádzajú na pozadí dramatických udalostí, keď pri potýčke medzi proruskými aktivistami a stúpencami kyjevskej vlády prišli v prevažne ruskojazyčnom meste Odesa o život traja ľudia, pričom 15 utrpelo zranenia.

Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo zostrelenie dvoch bojových vrtuľníkov Mi-24, pri ktorom zahynuli dvaja členovia posádky a viacero ďalších vojakov utrpelo zranenia. Tretí, transportný vrtuľník Mi-8 zasiahli projektily, bezpečne však pristál.

Bezpečnostné sily spustili v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom. Turčynov sa vyjadril, že akcia nepostupuje tak rýchlo, ako dúfal, pretože situáciu komplikujú proruskí vzbúrenci ukrývajúci sa "za občanmi" a "strieľajúci z obytných blokov".

Rusko vyzvalo na mimoriadne zasadanie BR OSN kvôli Ukrajine

Rusko požiadalo dnes o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v súvislosti s operáciou ukrajinskej armády v meste Slovjansk na juhovýchode Ukrajiny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú misiu pri OSN.

Ukrajinské bezpečnostné sily spustili dnes v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom. Ministerstvo obrany potvrdilo zostrelenie dvoch bojových vrtuľníkov Mi-24, pri ktorom zahynuli dvaja členovia posádky a viacero ďalších vojakov utrpelo zranenia.

Ukrajina odmietla obvinenia Moskvy z nedodržiavania ženevskej dohody

Ukrajina dnes kategoricky odmietla pokusy Ruska obviniť Kyjev z porušovania dohody uzavretej v marci v Ženeve. Naopak tvrdí, že Moskva nepodnikla žiadne kroky, ktoré by smerovali k deeskalácii situácie na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Namiesto toho Rusko viacerými spôsobmi podporuje teroristické skupiny operujúce vo východných oblastiach Ukrajiny, ktoré ohrozujú civilistov, berú rukojemníkov a vytvárajú atmosféru strachu a násilia," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa vyhlásenia rezortu je Ukrajina ochotná rokovať s ruským vyslancom Vladimirom Lukinom, aby sa pokúsila nájsť východisko zo súčasnej krízy, ale Kyjev nebol o jeho príchode na východ Ukrajiny informovaný. 

Napätá situácia v Slovjansku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Bojuje sa aj v centre Slovjanska, separatisti zostrelili 2 vrtuľníky

Proruská domobrana v Slovjansku informovala, že provládne sily, ktoré v meste dnes ráno spustili protiteroristickú operáciu (ATO), dočasne prerušili paľbu. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že podľa domobrany ide pravdepodobne o preskupovanie síl.

Minister vnútra Arsen Avakov dnes podľa agentúry UNIAN uviedol, že na ATO v Slovjansku a neďalekom Kramatorsku sa zúčastňujú sily ministerstva vnútra, armády a Národnej gardy. Dodal, že proruská domobrana proti nim použila ťažkú bojovú techniku, vrátane granátometov a prenosných raketometov.

"Ide o boj s profesionálnymi žoldniermi," dodal minister na svojej stránke na Facebooku. Spresnil, že civilné obyvateľstvo sa snažia používať ako živé štíty, keďže vedia o rozkaze, že vládni ozbrojenci majú zabrániť stratám na životoch z radov civilistov.

Avakov opäť vyzval samozvané proruské vedenie mesta a domobranu, aby prepustili rukojemníkov, zložili zbrane a ukončili blokádu vládnych budov.

Igor Strelkov, ruský občan a údajne plukovník ruskej vojenskej rozviedky s pravým menom Igor Girkin, o ktorom ruké médiá informujú ako o veliteľovi ozbrojencov miestnej domobrany, podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že mesto je úplne obkľúčené vládnymi vojskami.

Podľa agentúry Ukrinform ukrajinské vládne sily už kontrolujú veľkú časť mesta. Pod ich kontrolou sú posty na vstupoch do Slovjanska, ako aj televízny vysielač. Najzložitejšia situácia je na juhovýchode mesta, kde sa "teroristi" opevnili.

Podľa predstaviteľa ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka sa príslušníci domobrany začali zmocňovať zaparkovaných áut a snažia sa utiecť z mesta. Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Tymčuka uviedla, že to označili za "proces expropriácie osobných automobilov".

Tymčuk na svojej stránke na Facebooku ďalej napísal, že u príslušníkov domobrany z radov páchateľov drobnej trestnej činnosti badať paniku a "žoldnieri, pracujúci za peniaze, prejavujú neochotu postaviť sa proti ukrajinským jednotkám v mene ideí Moskvy".

Tymčuk potvrdil správy ruských médií, že domobrane sa podarilo zostreliť jeden vojenský vrtuľník Mi-24. Druhej helikoptére sa raketovému útoku podarilo uniknúť a bezpečne sa vrátila na základňu. Pilota zostreleného vrtuľníka zajali. Domobrana na internete zverejnila videozáznam, na ktorom je zajatý pilot, ktorý má poranené bedro a zlomenú nohu.

Agentúra RIA Novosti informovala, že na strane proruskej domobrany zaznamenali prvú obeť a jedného raneného. Agentúra spresnila, že vládne sily útočili na kontrolné posty domobrany z vrtuľníkov a nasadili aj výsadkárov. Očití svedkovia útoku tvrdia, že v útočiacich komandách sú aj príslušníci radikálneho hnutia Pravý sektor. Domobrana sa podľa tohto zdroja snaží upevniť svoje pozície.

Vládne sily zadržali štyroch mužov podozrivých zo streľby na vrtuľníky

Po útokoch na ukrajinské vojenské vrtuľníky na východe krajiny zadržali vládne jednotky štyroch podozrivých strelcov. Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo fotografie štyroch spútaných mužov v civilnom oblečení a vrecami na hlavách, informovala agentúra DPA.

Na jednom zo záberov je pištoľ a preukaz "Doneckej ľudovej republiky", ktorú vyhlásili proruskí aktivisti na východe Ukrajiny.

Ukrajinské bezpečnostné sily spustili dnes v meste Slovjansk v Doneckej oblasti operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom. Ministerstvo obrany potvrdilo zostrelenie dvoch bojových vrtuľníkov Mi-24, pri ktorom zahynuli dvaja členovia posádky a viacero ďalších vojakov utrpelo zranenia. Tretí, transportný vrtuľník Mi-8 zasiahli guľky, následne však bezpečne pristál.

Napätá situácia v Slovjansku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Bojuje sa aj v centre Slovjanska

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok potvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišla armáda najmenej o jedného pilota vrtuľníka. S pomocou protileteckých rakiet na neho mali zaútočiť tamojší separatisti.

"Teroristi používajú proti ukrajinským špeciálnym silám ťažkú techniku vrátane granátometov a mobilných protilietadlových odpaľovačov rakiet. Jeden pilot je mŕtvy a sú aj ďalší zranení," potvrdil Avakov prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook. Separatistov pritom obvinil z toho, že si najali špeciálne vycvičených žoldnierov.

Samozvaný slovjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ešte predtým informoval o zostrelení dvoch helikoptér. Jeden z pilotov je podľa neho mŕtvy a ďalšieho zajali. 

K operácii prichádza krátko po tom, ako dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. 

Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión.

Separatisti zostrelili 2 vrtuľníky

Strety medzi ukrajinskými bezpečnostnými silami a proruskými separatistami prebiehajú aj v centre východoukrajinského mesta Slovjansk a vyžiadali si už i zranených. Ruskej agentúre RIA Novosti to povedal zástupca miestnej správy.

"Ukrajinská armáda uskutočňuje výsadky s vrtuľníkmi, robí totálnu vyčisťovaciu akciu, boje sa presunuli už i do centra," povedal predstaviteľ samosprávy.

Podľa neho sa okrajoch mesta nachádza ťažká obrnená technika. Sú aj prví zranení, ale o ich počte nemá zatiaľ žiadne informácie.

Podľa agentúry Interfax vodca separatistov v Slovjansku Viačeslav Ponomariov tvrdí, že jeho mužom sa podarilo zostreliť dva ukrajinské vojenské vrtuľníky Mi-24. Pilota prvého z nich sa im údajne podarilo zajať, druhého zatiaľ nemajú v rukách. Jednému z pilotov druhého stroja sa podarilo ujsť, druhý zahynul, tvrdí Ponomariov.

Proruskí aktivisti podľa RIA Novosti tvrdia, že majú video z havárie vrtuľníka, ktoré čoskoro zverejnia. Ďalej uviedli, že intenzívne prestrelky sa momentálne odohrávajú v blízkosti železničnej stanice a televízneho komplexu na hore Karačun.

Ukrajinská armáda začala v Slavjansku operáciu proti separatistom

Ukrajinská armáda začala dnes ráno aktívnu fázu špeciálnej operácie proti proruským separatistom v meste Slavjansk. Oznámila to ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na informácie predstaviteľov sebaobrany v tomto východoukrajinskom meste.

V meste sa rozozvučali výstražné sirény a kostolné zvony, ktoré majú varovať miestnych obyvateľov pred zásahom ukrajinskej armády, a bolo počuť i streľbu, oboje však po niekoľkých minútach utíchlo. Na okrajoch mesta bolo vidieť husté kúdoly dymu, zrejme z horiacich pneumatík. Nad Slavjanskom krúžia vojenské vrtuľníky, uviedla RIA Novosti.

"Útok sa vedie na niekoľkých zátarasách naraz. Prišlo niekoľko obrnených transportérov a obrnených vozidiel, aj výsadkári pristáli s vrtuľníkom a zapojili sa do boja na barikádach. Niektoré jednotky sa rozmiestnili v blízkosti vlakovej stanice, kde sme nemali žiadne sily," povedal zástupca sebaobrany. 

Dodal, že v centre mesta je pokoj a zatiaľ nemá informácie o zranených. Podľa agentúry Interfax vodca separatistov v Slavjansku Viačeslav Ponomariov tvrdí, že jeho mužom sa podarilo zostreliť ukrajinský vojenský vrtuľník Mi-24 a zajať pilota.

Fotograf agentúry Reuters videl, ako ukrajinské vrtuľníky spustili paľbu na ciele na okraji Slavjanska. Podľa redaktora televízie Rossija 24 sa ukrajinským vojakom podarilo obsadiť vrch Karačun.

Reportér denníka Komsomolskaja pravda prostredníctvom Twitteru informovali, že okrem streľby počuť aj výbuchy.

Oficiálne ukrajinské miesta sa k údajnému začiatku operácie zatiaľ nevyjadrili. Neinformovali o nej doteraz ani hlavné ukrajinské médiá.

 

Slovjansk je obkľúčený vládnymi silami a odrezaný od sveta 

Železničné spojenie s východoukrajinským mestom Slovjansk, kde sa dnes začala tzv. protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl, je prerušené. Príslušné nariadenie vydalo dnes ukrajinské vedenie.

Prehradené sú aj prístupové cesty do mesta, kde sa dnes ráno začala spoločná operácia jednotiek ministerstva vnútra, ukrajinskej armády a novovytvorenej Národnej gardy. Pod ich kontrolou je podľa vládnych zdrojov desať stanovíšť na vstupoch do mesta, ako aj väčšia časť Slovjanska. Pri útoku vládne sily zadržali niekoľko zajatcov.

Ukrajinské jednotky osobitného určenia sa podľa agentúry Ukrinform pripravujú na pokus časti jednotiek domobrany prebiť sa z mesta smerom k ruským hraniciam. Podľa ministra vnútra Arsena Avakova je mesto obkľúčené.

Podľa agentúry UNIAN Avakov uviedol, že proruská domobrana proti vládnym silám v reakcii na ATO použila ťažkú bojovú techniku, vrátane granátometov a prenosných raketometov.

Spresnil, že civilné obyvateľstvo sa jednotky domobrany snažia používať ako živé štíty, keďže vedia o rozkaze, že vládni ozbrojenci majú zabrániť stratám na životoch z radov civilistov.

Napriek výzvam kyjevskej vlády, aby obyvateľstvo nevychádzalo zo svojich príbytkov v blízkosti niekoľkých kontrolných postov, sa zišli skupiny civilistov, ktorí sa podľa RIA Novosti snažia vyjednávať s provládnymi silami, aby na mesto neútočili. Domobrana na vládne sily podľa Avakova útočí aj z obytných domov.

Avakov opäť vyzval samozvané proruské vedenie mesta a domobranu, aby prepustili rukojemníkov, zložili zbrane a ukončili blokádu vládnych budov.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že v úvode ATO prišlo o dva vrtuľníky Mi-24, ktorých úlohou malo byť kryť výsadok vojakov z helikoptér typu Mi-8. O život prišli dvaja piloti a niekoľko ďalších vojakov bolo zranených. Avakov zatiaľ informoval len o jednej obeti - pilotovi zostreleného vrtuľníka - a jednom zajatom zranenom.

Ruské médiá s odvolaním sa na vlastné zdroje v radoch proruskej domobrany informovali, že armáda prišla aj o tretí vrtuľník, ktorý bol zasiahnutý počas letu v blízkosti jedného z kontrolných stanovíšť.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes podľa UNIAN uviedla, že charakter útokov na vojenské vrtuľníky a zostrelenie jedného z nich niekoľkými salvami z prenosného raketometu svedčia o tom, že v Slovjansku na strane domobrany pôsobia vysokokvalifikovaní vycvičení zahraniční vojenskí špecialisti.

SBU informovala, že domobrana z raketometov ostreľovala dnes v Slovjansku aj vrtuľník záchrannej služby, ktorého posádka bola potom nútená núdzovo pristáť.

Proruskí separatisti v Luhansku ukončili blokádu úradu prokurátora 

Proruskí ozbrojenci, ktorí v utorok v Luhansku obsadili úrad regionálneho prokurátora, dnes po dlhých vyjednávaniach budovu opustili, informovala agentúra Ukrinform.

Podľa hovorkyne prokuratúry sa to zaobišlo bez násilia. V budove momentálne pracujú vyšetrovatelia. Práca v úrade sa obnoví zrejme dnes popoludní. 

Separatisti v utorok automatickými zbraňami a omračujúcimi granátmi zaútočili v Luhansku aj na policajnú stanicu. Pred budovou sa zhromaždilo asi 500 ľudí, ktorí žiadali rezignáciu šéfa polície. Ten údajne s odstúpením súhlasil.

Ešte predtým separatisti obsadili v Luhansku okrem úradu regionálneho prokurátora aj regionálnu centrálu štátnej televízie a budovu oblastnej samosprávy.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov medzitým vyzval na prepustenie policajných šéfov v Luhansku a Donecku. Podľa neho sa ukázalo, že "drvivá" časť policajných síl na východe Ukrajiny nie je schopná plniť si svoje povinnosti - "brániť našich občanov".

Luhansk je jedným z miest na východe Ukrajiny, ktoré sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny. Protesty sa vo veľkých mestách podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do miest menších, napríklad do Kramatorska a Slovjanska, kde sa dnes začala rozsiahla protiteroristická operácia vojsk ministerstva vnútra, obrany a Národnej gardy. 

V Slovjansku separatisti minulý piatok zadržali navyše aj skupinu vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), označujú ich za vojnových zajatcov a podozrievajú zo špionáže pre Ukrajinu. Podľa ukrajinských tlačových agentúr separatisti pripustili, že dnes by mohlo dôjsť k ich výmene za zajatých proruských aktivistov.

Napätá situácia v Slovjansku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev potvrdil už dve obete počas zásahu v Slovjansku

Ukrajinská vláda už potvrdila, že počas vojenskej operácie v povstaleckom Slavjansku na východe krajiny prišli o život dvaja jej vojaci. "Po streľbe prišlo k zabitiu dvoch členov ukrajinských ozbrojených síl," uviedlo v oficiálnom stanovisku ministerstvo obrany v Kyjeve.

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov ešte predtým potvrdil, že pri zásahu v Slovjansku prišla armáda najmenej o jedného pilota vrtuľníka, ktorý zostrelili povstalci. Neskôr prišla aj o ďalšiu helikoptéru.

Samozvaný starosta Slovjanska Vjačeslav Ponomarjov v piatok zverejnil videonahrávku, v ktorom apeluje na miestnych obyvateľov. Ženy a deti pritom vyzýva, aby "zostali doma". "Boli sme napadnutí. Naše mesto je obliehané, prišlo k stratám," cituje ho spravodajský portál Kyiv Post.

"Myslím, že budeme brániť mesto. Ďakujem za pozornosť, ďakujem za vašu pomoc. Vyhráme," dodal líder miestnych separatistov. Ruské médiá informovali, že obete sú aj na strane povstalcov. 

K operácii prichádza krátko po tom, ako dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície. Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión.

Separatisti obsadili riadiace stredisko železníc pri Donecku 

Proruskí separatisti sa zmocnili riadiaceho strediska Doneckých železníc na východe Ukrajiny a zastavili prevádzku takmer všetkých vlakov. S odvolaním sa na hovorcu železníc o tom informovala agentúra Reuters.

Povstalci obsadili riadiace centrum pri meste Jasynuvata, ležiacom neďaleko na sever od Donecka, a prerušili tam všetku dodávku elektriny. "Pohyb (vlakov) sa takmer zastavil," citoval Reuters hovorcu.

Ukrajinské bezpečnostné zložky spustili dnes ráno operáciu proti ozbrojeným proruským aktivistom v meste Slovjansk v severnej časti Doneckej oblasti. Obe strany potvrdili celkovo najmenej tri obete na životoch pri zrážkach.

Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že pri zostrelení dvoch bojových vrtuľníkov Mi-24 strelami zem-vzduch zahynuli dvaja členovia posádky a nekonkretizovaný počet vojakov utrpel zranenia. Tretí, transportný vrtuľník Mi-8 podľa ministerstva zasiahli guľky, z miesta útoku však unikol.

Separatisti dosiaľ uvádzali, že vládne sily pri útoku na cestné zátarasy okolo mesta zabili jedného aktivistu. Hovorca miestnej domobrany neskôr reportérovi agentúry DPA povedal, že vo svojich radoch majú "viacero mŕtvych", aj keď ich presný počet neuviedol.

Potvrdil tiež, že vládne jednotky obsadili železničnú stanicu v Slovjansku, podľa jeho slov však má domobrana naďalej pod kontrolou niekoľko zátarás okolo Slovjanska.

Napätá situácia v Slovjansku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Rusi zablokovali železnicu

Proruskí separatisti obsadili riadiace stredisko pre donecké železnice na východe Ukrajiny, čím zastavili premávku vlakov v oblasti. Informoval o tom v piatok hovorca doneckých železníc. Povstalci získali kontrolu nad riadiacim postom pri Jasinuvate, severne od Donecka a odstavili všetku elektrinu. "Premávka je takmer zastavená," uviedol hovorca.

Ukrajinská armáda uskutočňuje na nepokojnom východe Ukrajiny operáciu, pri ktorej v piatok zahynuli dvaja jej vojaci. Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov ešte predtým potvrdil, že pri zásahu v Slovjansku prišla armáda najmenej o jedného pilota vrtuľníka, ktorý zostrelili povstalci. Neskôr prišla aj o ďalšiu helikoptéru. V súvislosti s prípadom zatkli viacerých separatistov údajne zodpovedných za zostrelenie vrtuľníkov. Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo západné sily, aby sa vzdali svojej "deštruktívnej" politiky na Ukrajine, a apelovalo na Kyjev, aby zastavil "trestnú operáciu" na juhovýchode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu