Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama: Svet musí vyslať jednotný signál Rusku ohľadom Ukrajiny!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že je potrebné vyslať jednotný signál Rusku, že musí zastaviť svoje "destabilizujúce" kroky na východe a juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obama však zdôraznil, že rozhodnutie o sankciách voči jednotlivým sektorom ruského hospodárstva bude závisieť od toho, či sa svet, a najmä USA a ich európski spojenci, dohodnú na spoločnom postupe, ktorý by posilnil ich pozíciu voči Moskve.

Ďalšie kolo sankcií voči Rusku, ktoré by mohli byť predstavené už v pondelok, by malo byť zamerané proti jednotlivcom a organizáciám, nie však priamo zasiahnuť sektory ruského hospodárstva, čo by malo negatívne dôsledky aj na európske krajiny.

Obama uviedol, že Rusko sa snaží ukrajinskú krízu vykresľovať pohľadom studenej vojny, v ktorom stojí Washington proti Moskve. Podľa jeho slov však skutočným problémom nie je takýto konflikt, ale nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, informovala agentúra AP.

Šéf Bieleho domu dodal, že Rusko nedodržiava dosiahnutú dohodu o zmiernení krízy a neprispieva k jej realizácii zo strany proruských separatistov na Ukrajine. "Rusko nepohlo ani prsom, aby pomohlo," citovala ho agentúra Reuters.

"V skutočnosti existujú jasné dôkazy, že podporuje aktivity na východnej a južnej Ukrajine," dodal Obama počas návštevy Malajzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu