Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová nádej: Našli trosky, ktoré by mohli patriť stratenému lietadlu!

Robotická ponorka Bluefin 21
Robotická ponorka Bluefin 21 (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Vyšetrovatelia pátrajúci po nezvestnom lietadle malajzijských aerolínií začali dnes preverovať dôveryhodnosť tvrdení predstaviteľov austrálskej prieskumnej spoločnosti GeoResonance, ktorí tvrdia, že v Bengálskom zálive našli trosky pravdepodobne pochádzajúce zo zmiznutého boeingu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na malajzijské ministerstvo obrany.

Malajzijský minister obrany Hishammuddin Hussein uviedol, že Čína a Malajzia o vyhlásení spoločnosti GeoResonance už vedia. Spoločnosť vo svojom dnešnom vyhlásení zdôraznila, že spojitosť jej nálezu s lietadlom, ktoré zmizlo 8. marca, nie je jednoznačná a treba ju preskúmať.

GeoResonance sa špecializuje na využívanie technológie diaľkového prieskumu, prostredníctvom ktorej vyhľadáva ropu, plyn a ložiská minerálov.

Rovnakú technológiu používa spoločnosť aj na vyhľadávanie chemických prvkov v lietadlách, ako sú hliník či titán, alebo zvyškov leteckého benzínu.

Miesto, kde dnes GeoResonance objavila údajné trosky,  sa nachádza 190 kilometrov južne od Bangladéša - pomerne ďaleko od miesta, kde sa páralo doteraz.

Boeing 777-200 spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek intenzívnemu pátraniu sa doteraz nepodarilo nájsť žiadne náznaky toho, kde by vrak mohol byť. 

 

Príčiny zmiznutia boeingu zistí vyšetrovacia komisia

Malajzijská vláda vymenovala šéfa novej medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá má zistiť príčiny zmiznutia Boeingu s 239 osobami na palube. Komisiu povedie Kok Soo Chon, bývalý generálny riaditeľ malajzijského Úradu pre civilné letectvo. 

Jej členmi budú zástupcovia aviačných úradov z USA, Británie, Číny, Francúzska, Austrálie, Singapuru a Indonézie ako aj predstavitelia spoločnosti Boeing. „Hlavným cieľom je zhodnotiť, vyšetriť a určiť skutočné príčiny nehody, aby sa podobným nešťastiam zabránilo v budúcnosti,“ povedal v utorok malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein.

Lietadlo zmizlo 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Stroj mal vypnuté komunikačné zariadenia a vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo sa nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu. Medzinárodným pátracím tímom sa však napriek rozsiahlej akcii za 53 dní nepodarilo nájsť ani jedinú trosku pochádzajúcu z havarovaného Boeingu 777.

Posledné dva týždne hľadala trosky lietadla robotická ponorka Bluefin 21 v hĺbke 4,5 kilometra pod hladinou oceánu vo vzdialenosti približne 2000 kilometrov západne od austrálskeho pobrežia, pátranie však neprinieslo žiadne výsledky. Pátranie, ktoré teraz rozšíria do rozsiahlejšej oblasti dlhej 700 kilometrov a širokej 80 kilometrov, môže trvať a ešte ďalších osem mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu