Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Merkelová a Obama kujú pikle: Rusom hrozia ďalšie sankcie

Angela Merkelová a Barack Obama
Angela Merkelová a Barack Obama (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama pohrozil dnes vo Washingtone ďalšími sankciami voči Ruskej federácii, aj keď sa osobne bude usilovať naďalej o diplomatické riešenie ukrajinskej krízy.

Podľa jeho slov po stretnutí s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou budú čoskoro nasledovať ďalšie kroky, ak Rusko bude pokračovať v ďalšej destabilizácii situácie na Ukrajine. Ani Angela Merkelová nevylúčia uvalenie ďalších sankcií v prípade, ak diplomatické úsilie nepovedie k očakávanému výsledku, informovala tlačová agentúra DPA.

Barack Obama označil hostku z Berlína za neodmysliteľného partnera v Európskej únii i v skupine krajín G7. "Ďakujem za to, že si tak silný partner v tejto otázke," konštatoval v súvislosti s ukrajinskou krízou.

Prezident Spojených štátov neočakáva podľa vlastných slov úplné zastavenie ruských dodávok zemného plynu, veď aj v najhorších časoch studenej vojny energetické dodávky z krajiny plynuli do Európy.

Napriek pretrvávajúcim odlišným názorom na niektoré aspekty je kancelárka Angela Merkelová za urýchlené uzavretie dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. To by mohlo mať pozitívny vplyv aj na diverzifikáciu zdrojov energie, dala dnes šéfka spolkovej vlády najavo na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom.

Merkelová poukázala na iné, konkurenčné regióny na planéte, v prípade ktorých už podobné dokumenty jestvujú a vyslovila sa za prekonanie rozporov.

Najvyšší americký predstaviteľ kritizoval neslýchaný prístup k sedmičke vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaných separatistami na východe Ukrajiny.

Aj podľa slov Angely Merkelovej má diplomacia prednosť pri riešení krízy na Ukrajine. V prípade, že neuspeje, sa ďalšie sankcie stanú nevyhnutnými, konštatovala.

Merkelová dúfa, že Rusko si v budúcnosti väčšmi uvedomí svoju zodpovednosť, o čom by mali svedčiť jeho činy. Plánované prezidentské voľby na Ukrajine by mali byť zorganizované s pomocou OBSE tak, aby priniesli skutočný pokrok, dodala kancelárka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu