Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama oznámil rozšírenie sankcií voči Rusku pre Ukrajinu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

MANILA - Spojené štáty rozšíria v pondelok sankcie voči Rusku o ďalšie osoby a firmy z dôvodu konania Moskvy na separatistickom východe Ukrajiny. Americký prezident Barack Obama oznámil, že sankcie sa zatiaľ nedotknú ekonomických, finančných a priemyselných rezortov ani prezidenta Vladimira Putina osobne.

Rozšírenie sankcií na jednotlivé odvetia si USA nechávajú podľa Obamu "v zálohe" pre prípad ďalšej eskalácie napätia. "Cieľom nie je Putin osobne. Cieľom je ukázať mu, ako môžu jeho kroky na Ukrajine negatívne ovplyvniť ruskú ekonomiku z dlhodobého hľadiska," povedal Obama.

Na zoznam ruských predstaviteľov, ktorým zmrazili účty a zakázali cestovať do USA, pribudnú ďalšie mená, ich počet však americký prezident nešpecifikoval. Tentokrát by malo ísť o blízkych Putinových spolupracovníkov. Rozšírenie sankcií voči ruským predstaviteľom pripravuje aj EÚ.

Medzinárodné spoločenstvo viní Rusko, že sa neriadi nedávnou dohodou zo Ženevy o upokojení situácie na Ukrajine a namiesto toho stupňuje napätie na východe bývalej sovietskej republiky prostredníctvom znepokojujúcich vyhlásení a ohlásením vojenských cvičení v pohraničí.

Obama minulý týždeň obvinil Rusko, že Ukrajinu sa pokúša destabilizovať. Brusel sa taktiež zatiaľ bráni uvaleniu sankcií na jednotlivé sektory ruskej ekonomiky pre obavy, že to poškodí aj ekonomiku EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu