Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nemecku predávali šálky s podobizňou Hitlera, nechýbala ani svastika

V Nemecku predávali šálky s Hitlerovou podobizňou
V Nemecku predávali šálky s Hitlerovou podobizňou (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký nábytkársky reťazec Zurbrüggen sa piatok ospravedlnil za predaj šálok, na ktorých sa objavila fotografia nacistického vodcu Adolfa Hitlera spolu so svastikou. Profil Hitlera na 30-fenikovej poštovej známke z roku 1941 bol súčasťou výzoru šálky, ktorý podľa vedenia firmy vyrobili v Číne.

Tvár najvyššieho predstaviteľa vojnového Nemecka si všimli až zákazníci. Do momentu stiahnutia položky z pultov sa ich za dve eurá predalo 175. Reťazec im teraz za vrátenie šálky ponúka 20-eurový poukaz na nákup v ich obchode. Podľa neho sa stala "hrozná chyba ako dôsledok hlúpeho nakopenia nešťastných okolností". Šálka sa však zrejme stane zberateľskou raritou. Veľký záujem o ňu už prejavilo aj múzeum v Bonne. Zvyšok z celkovo 5000 objednaných kusov pre pobočku v meste Bielefeld totiž reťazec už zničil. Čínsky dizajnér si údajne neuvedomil, koho podobizeň použil. Výrobca prisľúbil vyšetrovanie.

Hitler sa k moci v Nemecku dostal v roku 1933 a postupne si uzurpoval absolútnu moc. Tvrdými podmienkami mierovej zmluvy zbedačené Nemecko zatiahol do najhoršej vojny v dejinách ľudstva a stál za vyvraždením miliónov Židov, Rómov a odporcov jeho režimu. Spravodlivého súdu sa však nedočkal, keďže mal spáchať samovraždu vo svojom bunkri tesne pred obsadením Berlína sovietskou armádou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu