Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Austrália sa pripravuje na príchod pohromy: Turistov už evakuovali, hrozia obrovské škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY – Cyklón, ktorý sa v Korálovom mori vytvoril z tropickej búrky a mieri k severovýchodnému pobrežiu Austrálie, si dnes vynútil evakuáciu turistov a obyvateľov časti pobrežných oblastí. Meteorológovia predpovedajú, že v piatok cyklón Ita zasiahne pevninu severne od mesta Cairns a mohol by so sebou priniesť záplavy a spôsobiť značné škody, napísala agentúra Reuters.

Cyklón sprevádza silný dážď a nárazy vetra by mohli dosahovať až 280 kilometrov za hodinu, varoval Austrálsky meteorologický úrad. "More bude zrejme vytrvalo stúpať až na úroveň nad bežným prílivom. Vlny, silné prúdy a záplavy hrozia nižšie položeným oblastiam vo vnútrozemí," dodal úrad.

Cyklón Ita, v tej dobe klasifikovaný len ako tropická búrka, sa koncom minulého týždňa prehnal cez Šalamúnove ostrovy, kde zasiahol oblasť neďaleko hlavného mesta Honiary a vyžiadal si najmenej 23 obetí.
V Austrálii boli do odľahlých oblastí vyslané vrtuľníky, aby varovali obyvateľov pred blížiacim sa živlom. Táboriská dostali príkaz na uzatvorenie a všetky ostrovy pozdĺž pobrežia boli evakuované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu