Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Separatisli v ukrajinskom Luhansku prepustili ďalších rukojemníkov

V Ukrajine opäť zavládli nepokoje.
V Ukrajine opäť zavládli nepokoje. (Zdroj: SITA)

LUHANSK - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) dnes informovala, že proruskí aktivisti, ktorí obsadili jej sídlo v Luhansku, prepustili počas dnešnej noci spolu 56 z celkového počtu 60 rukojemníkov.

Prvú skupinu pozostávajúcu z 51 osôb prepustili v noci, ďalších piatich ľudí nadránom. SBU spresnila, že žiaden z prepustených rukojemníkov nie je zranený.

Ako uviedla agentúra Ukrinform, rokovania o prepustení zvyšných rukojemníkov pokračujú. Agentúra RIA Novosti v noci nadnes uviedla, že "dvaja predstavitelia aktivistov, ktorí sa nachádzali v budove SBU v Luhansku, boli poverení rokovaniami s úradmi".

Agentúra AP informovala, že proruskí aktivisti okolo nimi kontrolovanej budovy postavili barikády a trvajú na svojej požiadavke - vyhlásiť nezávislosť Luhanskej oblasti podobne, ako to pred vyše mesiacom žiadal Krymský polostrov, ktorý sa neskôr na základe referenda o svojom štatúte stal subjektom Ruskej federácie.

Podľa tajnej služby jej budovu v Luhansku obsadili a zamínovali proruskí separatisti. SBU v utorok vo vyhlásení tvrdila, že "zločinci zamínovali budovu... a zadržiavajú tam okolo 60 ľudí, ktorých ohrozujú zbraňami a výbušninami... Používajú teroristické metódy".

Separatisti vnikli do budovy 6. apríla a zmocnili sa zbraní, ktoré tam boli uskladnené. Pri útoku utrpelo zranenia deväť ľudí.

Budova SBU je len jednou z viacerých vládnych budov na východnej Ukrajine, ktorých sa v nedeľu a v pondelok zmocnili proruskí separatisti. Ako konštatuje agentúra AP, ide o ďalší prejav eskalácie protestov proti dočasnej vláde, ktorá sa dostala k moci koncom februára po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. 

Mestá Luhansk, Doneck a Charkov sa nachádzajú na východnej Ukrajine, v oblasti s rozvinutým priemyslom a v prihraničí s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu