Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Proruskí separatisti odmietli amnestiu: Požadujeme konkrétne referendum!

Separatisti v Luhansku
Separatisti v Luhansku (Zdroj: SITA)

LUHANSK - Proruskí separatisti, ktorí od 6. apríla kontrolujú objekt Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Luhansku, odmietli dnes ponuku dočasného prezidenta krajiny Oleksandra Turčynova na amnestiu, ktorú konkretizoval na pôde parlamentu v Kyjeve.

"Zaručujeme, že nebude žiadne trestné stíhanie ľudí, ktorí zložia zbrane a opustia budovy," povedal Turčynov v parlamente. Dodal, že je "ochotný to urobiť prostredníctvom prezidentského dekrétu".

Ozbrojený zástupca separatistov však podľa agentúry Reuters uviedol, že protestnú akciu sú pripravení ukončiť iba za predpokladu, že ukrajinská vláda vysloví súhlas s usporiadaním referenda o štatúte Luhanskej oblasti.

"Požadujeme konkrétne referendum o federalizme, aby ľudia mohli prejaviť svoju vôľu," vyhlásil nemenovaný muž, ktorý bol odetý do nepriestrelnej vesty a mal pri sebe viacero strelných zbraní. Aj jeho ďalší kolega sa vyjadril, že neprijmú amnestiu bez plebiscitu.

Rezort vnútra v Kyjeve, ktorého šéf Arsen Avakov dal už skôr separatistom 24-hodinové ultimátum, sa naďalej s nimi usiluje o dosiahnutie kompromisu, avšak ich požiadavky považuje za neprijateľné.

Aj keď sa ukrajinské ministerstvo vnútra prioritne usiluje vyhnúť sa použitiu sily, násilné riešenie naďalej patrí medzi možné spôsoby riešenia situácie v Luhansku, vyplynulo z jeho stanoviska.

Separatisti v Donecku vytvorili vlastnú "ľudovú armádu" 

O vytvorení vlastného ozbrojeného zoskupenia "ľudovej armády" rozhodli a informovali dnes v Donecku tamojší separatisti, ktorí už niekoľko dní kontrolujú objekt tamojšej oblastnej správy.

Informáciu priniesli tlačové agentúry ITAR-TASS a UNIAN s odvolaním sa na nového lídra skupiny separatistov, rodáka z Makejevky Denisa Pušilina.

Podľa jeho slov sa veliteľom "ľudovej armády" stane Igor Kakidzianov. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v stredu oznámil, že do Donecka a Charkova dorazili špeciálne policajné jednotky a je pripravený dostať mestá pod kontrolu do 48 hodín aj silou, ak to bude nevyhnutné.

Moskva a medzinárodní experti však varovali pred násilnými zákrokmi proti demonštrantom. Poukázali na riziko eskalácie krízy a uvrhnutia krajiny do občianskej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu