Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Správy o mučení odtajnené: CIA vypočúvala teroristov brutálnymi metódami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: cia.gov)

WASHINGTON - Výbor pre kontrolu tajných služieb Senátu Spojených štátov rozhodol v stredu o zverejnení časti tajnej správy ostro odsudzujúcej výsluchy podozrivých teroristov, ktoré po 11. septembri 2001 vykonávala Ústredná spravodajská služba (CIA). Informovala o tom agentúra AP.

Za odtajnenie sumára 6300-stranovej správy hlasovali členovia výboru v pomere 11-3. V sumáre takzvanej "správy o mučení" sa uvádza, že metódy, ktoré CIA používala pri výsluchoch podozrivých boli neraz brutálne a neúčinné. Ústredná spravodajská služba zistenia uvedené v správe rozhodne odmieta.

Senátori obviňujú CIA, že ich počas vyšetrovania sledovala a postarala sa o vymazanie niektorých počítačových súborov. CIA naopak tvrdí, že pracovníci Senátu nemali oprávnenie na prístup k informáciám. Protirečivé sťažnosti oboch strán už posudzuje ministerstvo spravodlivosti.

Americký prezident Barack Obama sa vyslovil za odtajnenie materiálov a podľa hovorcu Bieleho domu nariadi CIA, aby pri odtajňovaní dokumentov postupovala čo najrýchlejšie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu