Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Po rokovaniach v Paríži nastal zlom: Ruská armáda vraj opúšťa obsadené pozície!

Protesty v Donecku si vyžiadali zranených Zobraziť galériu (22)
Protesty v Donecku si vyžiadali zranených (Zdroj: TASR)

KYJEV - Do búrlivého vývoja na Ukrajine, kde ruskí vojaci ďalej okupujú Krym, zasiahne dnes opäť diplomacia Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Zatiaľ čo v Kyjeve je očakávaná šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, NATO chce o ruskom postupe voči Ukrajine konať v rámci Rady NATO-Rusko.

23:55 Ruská armáda ustúpila sa stiahla zo svojich pozícii v Bakhchisaray, Feodosii, Yevpatorii, Pryozerne a Perevalnoe. Kontrolné body však stále obsadzujú ruské polovojenské jednotky. Boli zaznamená informácie o kumulácii ruských jednotiek v Grushivska, ktorú obklopujú lesy. Podľa niektorých špekulácií, by sa tam mohli ukrývať pred možným útokom. Rusi stiahli aj techniku.

 
 
23:50 Rokovanie bude pokračovať
 
Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska a západných krajín sa dohodli, že rokovania o stabilizácii situácie na Ukrajine budú pokračovať v nasledujúcich dňoch, uviedol po dnešnej schôdzke v Paríži šéf americkej diplomacie John Kerry.
      Minister podľa agentúry Reuters povedal, že z rokovaní vzišli "kreatívne a náležité nápady" na riešenie krízy. Zdôraznil však, že pozícia Spojených štátov sa "ani trochu nezmenila".
      "Nemôžeme dovoliť a nedovolíme, aby integrita a suverenita Ukrajiny bola porušovaná a aby to zostalo bez odpovede," citovala Kerryho agentúra DPA.
      Reuters ešte predtým informoval, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odišiel z parížskych rokovaní bez toho, aby sa stretol so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščycom.
      Lavrov, ktorý rokoval s ministrami zahraničných vecí Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie, taktiež uviedol, že ďalšie rozhovory o Ukrajine sa uskutočnia v "nasledujúcich dňoch".
 
23:06 Vlajkovú loď ukrajinského vojnového námorníctva Hetman Sahajdačnyj pri návrate do domovského prístavu na Kryme jej velenie pre podozrenie z pripravovanej vzbury odklonilo z trasy a priviedlo do náhradného cieľa v meste Odesa. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na armádne zdroje.
      Fregata, ktorá zostáva pod ukrajinskou kontrolou, zmenila kurz po tom, ako väčšina mužstva na palube vyjadrila túžbu dezertovať a podporiť tak nezávislú vládu krymského polostrova. Skoršie správy ruských médií o tom, že sa posádka tejto prepadovej vojnovej lode búrila už počas uplynulého víkendu, sa ukázali ako nepodložené.
      Šéf ukrajinského vojnového námorníctva kontraadmirál Boris Berezovskyj však medzitým prisahal vernosť krymskej strane. Hetman Sahajdačnyj s domovským prístavom v meste Sevastopol na Kryme sa vracal z protipirátskej misie v Adenskom zálive. Plavidlo sa do Čierneho mora vrátilo cez úžinu Bospor a Dardanely v utorok ráno.
 
22:33 Po Litve zakázala dnes vstup na svoje územie 18 ukrajinským predstaviteľom, politikom a úradníkom, vrátane zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a odvolaného premiéra Mykolu Azarova, aj ďalšia pobaltská republika - Lotyšsko.
 
22:17 Schôdzka ministrov zahraničných vecí sa skončila. Americký minister John Kerry uviedol, že že USA nedovolia, aby porušenie suverenity Ukrajiny zostalo bez povšimnutia.
 
John Kerry (vľavo) a francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius
Zobraziť galériu (22)
John Kerry (vľavo) a francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius  (Zdroj: SITA)
 
21:40 Najmenej sedem zranených museli zdravotníci v Donecku ošetriť po zrážkach, ku ktorým došlo v centre mesta medzi proruskými aktivistami a účastníkmi manifestácie za zachovanie jednotnej Ukrajiny. Informácie priniesol internetový server segodnya.ua, podľa ktorého sa počet proruských aktivistov odhaduje na 2000 a počet demonštrantov za jednotu krajiny na 7000 - 10 000.
Aktivisti z proruského tábora napadli dokonca príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa počas pokračujúcich protestov v Donecku snažia zachovávať zdržanlivosť.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR)
21:02 Neznáme osoby sa dnes v krymskom Sevastopole postarali o prerušenie dodávok elektriny do viac ako stovky domov obývaných rodinami príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Podľa citovaného zdroja je osobitou komplikáciou fakt, že v uvedených domoch nie je zavedený plyn, a preto tam bez elektrickej energie nie sú podmienky pre dlhodobejší pobyt. Krátko po ôsmej večer SEČ sa však údajne dodávky čiastočne podarilo obnoviť.
 
20:13 Rokovania v Paríži príliš úspešné neboli. Americký minister zahraničných vecí sa so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na ničom nedohodli. Obe strany sa zhodli aspoň na tom, že je nutné naplniť mierovú dohodu.
 
19:55 Prvá ruská výsadková loď triedy Mistral pomenovaná Vladivostok, ktorú postavili vo francúzskych lodeniciach, dnes vyrazila na svoju prvú skúšobnú plavbu. Vojenská loď, ktorá má posilniť ruské námorníctvo, vyplávala z francúzskeho prístavu Saint-Nazaire na atlantickom pobreží, informoval hovorca lodenice DCNS, ktorá ju vyrobila. Stalo sa tak v čase, keď sa západné mocnosti pokúšajú zabrániť ruskej vojenskej hrozbe Ukrajine.
 
Dodávka Vladivostoku je súčasťou lukratívnej obchodnej dohody s Ruskom z roku 2011 v celkovej hodnote 1,2 miliardy eur, ktorú agentúra Associated Press označila za vôbec najväčší predaj zbraní NATO Moskve. Hovorca lodenice DCNS Emmanuel Gaudez povedal, že Vladivostok má byť dodaný Rusku v poslednom štvrťroku tohto roku. Jeho sesterská loď Sevastopol o rok nato. "Nebudeme sa vyjadrovať k politickej situácii, to je vec politikov," povedal.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
19:01 Jedného z popredných predstaviteľov ukrajinskej pohraničnej stráže, generálplukovníka Myhajla Kovala, zajala dnes na Kryme zatiaľ neznáma skupina asi 40 osôb, v ktorej boli zväčša motorkári. Túto informáciu potvrdili oficiálne zdroje pre internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.
 
Stránka Euromajdan SOS krátko predtým informovala, že ku Kovalovmu zajatiu prišlo neďaleko Jalty. Podľa očitých svedkov jeho auto zastavili motorkári a prinútili ho nasledovať ich. Pátranie po Kovalovi, ktorý sa dnes predpoludním zúčastnil v Balaklave na stretnutí s ukrajinskými pohraničníkmi, bolo nakoniec úspešné. Medzičasom sa ho podarilo oslobodiť a telefonicky už potvrdil, že je v poriadku a pokračuje vo svojej práci.
 
18:58 OSN poprela správu o únose svojho osobitného splnomocnenca pre Krym Roberta Serryho. Námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson povedal, že ozbrojenci na Kryme sa Serrymu iba vyhrážali a snažili sa ho prinútiť k odchodu. Podľa Eliassona je splnomocnenec v poriadku.
 
18:47 Ozbrojenci na juhoukrajinskom Kryme, ktorý v posledných dňoch kontrolujú ruskí vojaci, dnes zadržali osobitného splnomocnenca OSN Roberta Serryho. Následne to potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničia.
 
Robert Serry
Zobraziť galériu (22)
Robert Serry  (Zdroj: SITA)
 
18:43 Medzi kandidátmi na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier sú aj pápež František alebo ruský prezident Vladimir Putin. Práve Putinova nominácia pôsobí dosť kontroverzne, pretože Moskva obsadením Krymu v posledných dňoch vyvolala jeden zo svojich najvážnejších sporov so Západom od skončenia studenej vojny.
 
18:20 Davu proruských aktivistov sa v stredu opäť podarilo obsadiť sídlo miestnej správy vo východoukrajinskom meste Doneck. Asi 200 protestujúcich rozrazilo hlavnú bránu a napriek prítomnosti polície opäť vstúpili do budovy.
 
17:56 Niektorých účastníkov vojenskej intervencie na Kryme, na ktorých uniformách chýba označenie, sa údajne podarilo identifikovať. Informáciu zverejnil na jednej zo sociálnych sietí poslanec nacionalistickej strany Sloboda Jurij Syroťuk, podľa ktorého ide o jednotky ruskej armády.
 
17:05 Dohoda o vytvorení koaličnej vlády na Ukrajine, ktorú podpísali 21. februára, je nemenná a musí sa stať základom pre mier, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.
 
16:45 V parížskom Elyzejskom paláci sa začala schôdzka ministrov zahraničných vecí USA, Ruska, Británie, Francúzska a Nemecka. Predsedá jej francúzsky prezident Francois Hollande.
 
"Spojené štáty, Británia a Ukrajina sa dohodli, že priame rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré podľa potreby sprostredkuje medzinárodné spoločenstvo, sú pre vyriešenie súčasnej situácie (na Ukrajine) nevyhnutné," uvádza sa vo vyhlásení ministrov zahraničných vecí.
 
16:21 Do krymského Sevastopoľu, ktorý je pod kontrolou ruských okupačných vojsk a miestnych proruských radikálov, dorazili srbské posily. Ich vodca Milutin Mališić sa predstavil novinárom na špeciálnej tlačovej konferencii. Na Krym vraj Srbi prišli na pozvanie miestnych ruských kozákov.
 
"Naším cieľom je vyjadriť podporu srbského národa. U vás teraz nastáva rovnaká situácia, aká bola v Srbsku. Západ a Európska únia financujú opozíciu a rozprávajú, aký krásny je život v Európe. Je to však lož," uviedol srbský bojovník, ktorý sa aj so svojimi piatimi druhmi zúčastnil bojov v Kosove v roku 1999.
 
16:11 Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že kríza na Ukrajine by mohla mať negatívny dopad na colnú úniu medzi Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom a vyzval na zavedenie opatrení, ktoré by chránili výrobcov a exportérov pôsobiacich v týchto troch krajinách. "Výnimočná situácia, na Ukrajine vyvoláva vážne obavy," povedal prezidentom Bieloruska a Kazachstanu na úvod rozhovorov, ktoré sa konajú vo vládnej rezidencii Novo-Ogariovo neďaleko Moskvy.
 
15:49 Šéfom štátov a vlád má byť predstavený balík únijnej pomoci Ukrajine. Vedenie v Kyjeve požaduje finančnú pomoc na najbližšie dva roky v celkovej výške 35 miliárd dolárov.
 
15:46 Ukrajinské protiraketové zariadenie na vojenskej základni v Sevastopole je pod kontrolou ruských vojakov. Je sovietskej výroby.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
 
15:42 Ruskí vojaci v krymskom Sevastopole.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
15:40 Ukrajinskí vojaci popierajú Putinove slová. Podľa nich pokračuje posilňovanie ruských vojsk na Kryme. V noci mali vylodiť 300 vojakov a 20 kusov techniky.
 
15:37 Najvyšší predstavitelia krajín Európskej únie sa vo štvrtok stretnú na mimoriadnom summite v Bruseli, aby rokovali o vývoji na Ukrajine a o spôsoboch, ako znížiť napätie. Únia pritom uvažuje o možnosti uplatniť sankcie voči Rusku, ktoré okupuje ukrajinský polostrov Krym. Reč bude tiež o politickej a finančnej podpore nového vedenia v Kyjeve, ktorého premiér Arsenij Jaceňuk sa tesne pred začatím summitu stretne v Bruseli s jeho účastníkmi.
 
15:13 Blokáda prístavu v Kerči pokračuje. Rusi údajne nepovolili vstup na základňu Ukrajincom na doplnenie zásob jedla ani vody. Podľa ruských jednotiek nech hľadujú, alebo sa vzdajú. Asi 20 ruských ozbrojencov posilnili aj štyrmi obrenými vozidlami.

Live streaming video by Ustream

 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
15:00 Európska únia zmrazuje aktíva osemnástich ukrajinských prominentov, ktorí sú podozriví zo zodpovednosti za zmiznutie miliárd dolárov zo štátnych účtov. Brusel tak reagoval na žiadosť nového ukrajinského vedenia.
 
14:32 Poslanci ukrajinskej strany Vlasť predložili parlamentu na prerokovanie návrh na členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii. Plná integrácia Ukrajiny do euroatlantického priestoru musí byť podľa autorov návrhu spolu s členstvom v NATO povýšená na prvoradý cieľ ukrajinskej zahraničnej politiky.
 
14:20 Slovenská republika vyšle na Ukrajinu dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vojaci budú súčasťou medzinárodnej inšpekčnej skupiny účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).Vyslanie je na základe diplomatickej nóty Ukrajiny z 3. marca 2014. Obsahom nóty je pozvanie na medzinárodnú inšpekciu.
 
"Účasť našich vojakov v medzinárodnej inšpekčnej skupine je našim príspevkom k deeskalácii napätia na území Ukrajiny. Príslušníci našich ozbrojených síl by mali odcestovať v najbližších dňoch," povedal minister obrany SR Martin Glváč. Súčasne zdôraznil, že nejde o monitorovaciu misiu OBSE, ale o akciu v súlade s ustanoveniami Viedenského dokumentu.
 
14:17 Niektorí ruskí vojaci sú naozaj este len chlapci. Konkrétne tento hliadkuje v blízkosti vojenskej jednotky na Jalte.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)
14:02 V Kyjeve ľudia stále držia stráž pri barikádach.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)
13:41 Ruskí ozbrojenci dnes čiastočne prevzali kontrolu nad druhou základňou protiraketovej obrany na juhu Krymského polostrova a zablokovali sklad rakiet. Raketová základňa Fiolent sa nachádza v blízkostí prístavu Sevastopol, kde kotví ruská Čiernomorská flotila.
 
Ruské jednotky sa dnes čiastočne zmocnili aj raketovej základne v Jevpatoriji na západe Krymu Dodal, že veliace a kontrolné centrum základne sú pod kontrolou ukrajinských vojakov.
 
Podľa agentúry UNIAN sa situácia vyhrotila aj v meste Kerč, kde ruský oddiel osobitného určenia od ukrajinskej posádky žiada, aby zložila zbrane. K základni protivzdušnej obrany prišli dve vojenské nákladné autá KAMaz s ruskými ŠPZ, ktoré prepravili zhruba dvadsať vojakov, časť z nich má na tvárach masky. Ruským vojakom vo vstupe na územie základne zabránili okrem vojakov civilisti.
 
Ruské vojenské vozidlá prešli Kerčským prielivom
Zobraziť galériu (22)
Ruské vojenské vozidlá prešli Kerčským prielivom  (Zdroj: Twitter)
13:33 Európska komisia dnes rozhodla o poskytnutí balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu. Predseda EK José Manuel Barroso oznámil, že pôjde o pomoc vo výške 11 miliárd eur, rozdelenú na obdobie najbližších rokov. Balík finančnej podpory je zameraný na sériu konkrétnych opatrení v krátkodobom a strednodobom horizonte pre podporu ukrajinskej ekonomiky a financií.
 
13:20 Obrázky vojenskej techniky s ruskými znakmi a registračnými značkami, ktoré sa objavili v médiách, sú podvrhom. Ruským novinárom to dnes v prezidentskej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve povedal minister obrany Sergej Šojgu. "Je to pochopiteľne provokácia," vyhlásil.
 
Šojgu nevie, kde prišli k ruskej výzbroji ľudia operujúci okolo ukrajinských vojenských objektov na Kryme. Podľa snímok zverejnených v médiách a na sociálnych sieťach majú k dispozícii ruské obrnené transportéry Tigr a Rys.
 
13:09 Spojeným štátom a Británii sa nepodarilo dnes dostať Rusko a Ukrajinu za spoločný rokovací stôl v Paríži na konzultáciách krajín-signatárov Budapeštianskeho memoranda o zárukách bezpečnosti Ukrajiny. Americký minister zahraničných vecí John Kerry novinárom povedal, že žiaľ jeden člen - Rusko - sa neobjavil na schôdzke skupiny, do ktorej okrem Moskvy patrí aj Washington, Londýn a Kyjev.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)
13:03 Spravodajský dôstojník sa na Jalte novinárom priznal, že on a jeho kolegovia sú členmi ruskej armády a nie krymská domobrana, uviedol portál liga. net. Pritom ešte dnes Vladimir Putin na tlačovej konferencii tvrdil, že vojaci s guľometmi v rukách na Kryme sú miestnou domobranou.
 
12:45 Americkú televíznu moderátorku Abby Martinovú pracujúcu pre stanicu Russia Today financovanú Kremľom, ktorá sa v živom vysielaní vyjadrila proti invázii ruských síl na Ukrajine, poslal jej zamestnávateľ na Krym - aby "lepšie pochopila" situáciu.
 
Martinová, ktorá pracuje z Washingtonu, v pondelok šokovala väčšinou proruských divákov televízie na záver relácie Breaking the Set oznámením, že chce vyjadriť svoje silné pocity z prítomnosti ruských vojakov na Kryme. Vyhlásila: "To, čo urobilo Rusko, je zlé.  To, že pracujem tu, pre RT, ešte neznamená, že nemám novinársku nezávislosť. Ani nemôžem dostatočne zdôrazniť, ako silno som proti akémukoľvek vojenskému zásahu do záležitostí nezávislého štátu. Nebudem tu sedieť a ospravedlňovať alebo obhajovať vojenský útok."

12:37 Osem oddielov ukrajinskej hraničnej kontroly ostáva blokovaných ruskými ozbrojenými silami, štátna hranica ale podľa najnovších informácií ostáva bezpečnou zónou. Uviedol to zástupca šéfa hraničnej kontroly Pavlo Šišolin.
 
12:21 Vo štvrtok sa predseda vlády SR Robert Fico v Bruseli zúčastní na mimoriadnom zasadnutí lídrov EÚ, ktorého témou bude aktuálny vývoj na Ukrajine. Zasadnutie zvolali najvyšší predstavitelia EÚ z dôvodu eskalácie napätia na Kryme a v ďalších oblastiach Ukrajiny spôsobených aktivizáciou vojenských síl v regióne.
 
12:08 Rusko vyhlásilo medzinárodné pátranie po lídrovi radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor Dmytrovi Jarošovi. Novinárom to dnes v Moskve oznámil predstaviteľ vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin. Predseda kyjevského štábu Pravého sektora Andrij Tarasenko v utorok vyhlásil, že vyšetrovanie, ktoré sa v Rusku začalo proti Jarošovi, nijako neovplyvní "jeho boj za Ukrajinu".
 
Markin v pondelok informoval, že ruské úrady začali Jaroša vyšetrovať pre podozrenie z podnecovania terorizmu. Podnetom pre vyšetrovanie je údajná Jarošova výzva k jednému z veliteľov čečenských povstalcov Doku Umarovovi, ktorého žiadal o podporu. Výzvu zverejnil na svojom profile na ruskej sociálnej sieti Vkontakte.
 
11:51 Na Kryme dnes začína pôsobiť misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej sú zástupcovia 15 krajín. Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak dnes uviedol, že Poľsko do misie vojenských pozorovateľov vysiela dvoch dôstojníkov ozbrojených síl, informovala agentúra PAP. Ich misia je podľa Siemoniaka veľmi dôležitá, pretože medzinárodnému spoločenstvu pomôže oboznámiť sa so situáciou na Kryme, keďže správy médií si často protirečia.
 
Vojenskí pozorovatelia navštívia "každé miesto na Kryme, aby sa oboznámili so situáciou a pokúsili sa zistiť, aké jednotky sú momentálne na Kryme, kto Krym riadi a aké dôsledky to má pre OBSE".
 
11:38 Tymčuk na Facebooku pred chvíľou napísal, že Rusko na Krym vyslalo "vojakov, ktorí v armáde odslúžili sotva pol roka, teda pomerne neskúsených, prezývaných vo vojenskom žargóne "potrava pre delá" (z nemeckého kanonenfutter)". Dodal, že ruským vojakom pred vyslaním na Krym zhabali doklady a mobilné telefóny, aby sťažili ich identifikáciu. Po polostrove sa však presúvali na autách s ruskými ŠPZ. "Rodičia týchto chlapcov netušia, kde sú ich synovia," domnieva sa Dmitrij.
Riaditeľ ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmitrij Tymčuk
Zobraziť galériu (22)
Riaditeľ ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmitrij Tymčuk  (Zdroj: Facebook)
Velitelia vojakov počas inštruktáže údajne varovali, že ich zajatie protivníkom sa bude posudzovať ako zrada, podobne ako aj prezradenie údajov o posádke, v ktorej slúžia.
 
11:22 Ukrajinskí pohraničníci za uplynulých 24 hodín nevpustili na územie krajiny 377 občanov Ruskej federácie. Pri osobnej obhliadke jedného z nich našli maskovaciu uniformu a vojenskú obuv.
Podľa agentúry UNIAN zadržaný cestoval na Krym, aby sa zapojil do "aktivít destabilizačného charakteru".
 
Pohraničníci muža odovzdali zástupcom tajnej služby - Služby bezpečnosti Ukrajiny. Muž počas výsluchu tvrdil, že má namierené k príbuzným v Nikolajeve. V jeho batožine sa však našiel preukaz veliteľa jednotky osobitného určenia výsadkárskych síl Ruskej federácie. Zo svojho mobilu odoslal správu: "Odišiel som na Krym. Odtiaľ na front bojovať. Keby niečo, som chorý".
 
Ukrajinská pohraničná služba v snahe zabrániť prieniku jednotlivcov alebo skupín, ktoré by sa mohli zapojiť do ozbrojených provokácií na Kryme a v iných častiach krajiny, posilnila ochranu spoločnej štátnej hranice s Ruskom.
 
10:58 Uzamknuté sídlo ukrajinského námorníctva v Sevastopole zostalo bez jedla a vody.  Do krymského prístavu Kerč medzitým dorazilo šesťdesiat tankov z Ruska. Vraj tu prebieha aj montáž betónových dosiek.
 
10:48 Ukrajinská polícia dnes v Donecku na východe krajiny vytlačila z kancelárií úradu gubernátora proruských radikálov, ktorí obsadili hlavnú zasadaciu sieň na protest proti mocenským zmenám v Kyjeve. Na streche budovy bola znovu vztýčená ukrajinská vlajka miesto ruskej, ktorú tam cez víkend promoskovskí aktivisti pripevnili na znamenie odporu proti novému režimu v Kyjeve.
 
10:45 Ruské sily sa zmocnili dnes dvoch ukrajinských jednotiek protiraketovej obrany na Kryme. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované vojenské zdroje. "V súčasnosti očakávame príchod ruských protiraketových expertov a proruských aktivistov, ktorí budú mať za úlohu presvedčiť ukrajinský vojenský personál na vykonávanie spoločných bojových povinností," citovala agentúra Interfax.
 
10:41 Zaujímavý pohľad na Ukrajinu a jej pochopenie v historickom a súčasnom kontexte.

10:26 Európska únia bude zvažovať sankcie proti Rusku v závislosti na stanovisku Moskvy k návrhom na vytvorenie sprostredkovateľskej kontaktnej skupiny a realizáciu plánu na urovnanie ukrajinskej krízy. V Paríži to dnes vyhlásil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Kontaktnú skupinu sa teraz snaží dať dohromady Francúzsko a Nemecko.
 
10:23 Bez ohľadu na súčasnú krízu okolo Ukrajiny sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodne zúčastní začatia zimných paralympijských hier v Soči. Podľa agentúry RIA Novosti to potvrdil v rozhovore, ktorý poskytol ruským televíznym staniciam. Paraolympiáda v Soči sa začína v piatok 7. marca a potrvá deväť dní.
 
10:14 Poslanci hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - začali pracovať na návrhu zákona, ktorý by v prípade uvalenia sankcií na Rusko umožnil konfiškáciu majetku, aktív a účtov spoločností z EÚ alebo USA. Týkať sa to bude právnických aj fyzických osôb. Predseda zákonodarného výboru Rady federácie Andrej Klišas uviedol, že zákon "ponúkne vláde a prezidentovi príležitosť brániť suverenitu Ruska pred jej ohrozením". Súčasne dodal, že právni experti skúmali súlad návrhu zákona nielen s ruskou ústavou, ale chcú dosiahnuť, aby bol "jasne v súlade s európskymi normami".
 
10:10 V jednom z objektov v rezidencii zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča objavili aktivisti ďalšie tri miestnosti so vzácnymi predmetmi. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s tým, že pri prvej obhliadke objektu zostali tieto miestnosti nepovšimnuté. V "klenotniciach" v rezidencii Mežyhirja sa našiel napríklad džbán, ktorý možno pochádza z obdobia tripoľskej kultúry, litografie, množstvo starožitností, vyznamenania, ale aj pozlátená socha kozmonauta.
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter, FB, int)
10:04 Riaditeľ ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmitrij Tymčuk na svojom facebookovom profile napísal, že na ruskom letisku Dolotinka, ktoré sa nachádza v Rostovskej oblasti len 16 km od štátnej hranice s Ukrajinou, Rusi prepravili 40 vrtuľníkov a 10 bojových lietadiel MiG-29.
 
9:50 Spravodajský portál lifenews.ru prišiel s konšpiračnou teóriou o tom, že euromajdan, čiže protivládne protesty na Ukrajine mali už niekoľko rokov pripravovať Spojené štáty. Bývalý špión CIA údajne vyhlásil, že revolúciu finančne podporil známy podnikateľ a investor George Soros a zakladateľ internetového aukčného portálu eBay Pierre Omidyar.
 
9:38 Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nie je Vladimir Putin po mentálnej stránke celkom v poriadku. Svedčiť o tom môžu aj jeho verejné vyhlásenia, ktoré nie sú v súlade s realitou. Britský denník The Guardian dal dokopy niektoré z nich:
 
1. Nová vláda v Kyjeve je nelegitímna, pretože je výsledkom neústavného puču
2. Spochybňuje odvolanie prezidenta Viktora Janukovyča a stále ho považuje za legitímnu hlavu Ukrajiny. Napriek tomu, že sám priznal, že Janukovyč by druhýkrát voľby určite nevyhral.
3. Rusko na Kryme chráni svojich občanov v súlade s medzinárodným právom.
4. Ruskí vojaci sa vraj nezúčastnili operácie na Kryme
5. Podľa Putina Rusom na Kryme zakazujú hovoriť po rusky na základe zrušenia jazykového zákona.
6. Invázia na Krym je humanitárna misia
7. Na Ukrajine prebiehajú orgie neonacistov a antisemitov
8. Putin vyhlásil, že nechce násilne zabrať Krym, ale že o jeho nezávislosti rozhodnú samotní obyvatelia.
 
9:22 Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že vedenie Krymu nepovažuje súčasnú vládu v Kyjeve za legitímnu, preto zatiaľ nebude reagovať na ponuky začať s poslancami ukrajinského parlamentu rokovania o štatúte polostrova. Aksionov dodal, že ho dnes kontaktovali dvaja predstavitelia Kyjeva. Zatiaľ sa však na ničom nedohodli.
 
9:07 Ruskí vojaci, ktorí sa zmocnili krymskej leteckej základne Belbek, vystrelili do vzduchu varovné výstrely po tom, ako sa dnes ráno približne tristo ukrajinských vojakov chcelo vrátiť do práce.
 
9:00 Reportáž z invázie Ukrajiny.

8:42 USA chcú, aby ruské jednotky na Kryme nahradili medzinárodní pozorovatelia. Počet vojakov na polostrove by sa tak podľa platnej dohody s Ukrajinou znížil na maximálne 11 tisíc.
 
8:19 Austrália poskytne dočasný azyl Ukrajincom, ktorým majú vypršať víza a museli by sa tak vrátiť do vlasti, ktorá v súčasnosti čelí nepokojom.
 
7:56 Kríza na Ukrajine sa odohráva aj na internete, kde hackeri z oboch strán vykonávajú veľké počítačové útoky proti spravodajským serverom protistrany. Bezpečnostní odborníci uvádzajú, že teraz zažívajú nezvyčajne vysoký počet útokov DDoS (denial-of-service, odmietnutie služby), pri ktorých hackeri zaplavia server vysokým počtom požiadaviek v rovnakú chvíľu a vyradia ho tak z prevádzky. Tieto útoky boli zamerané tak na prozápadné, ako aj proruské ukrajinské spravodajské weby. Pri najmenej jednom prípade sa napríklad hackerom úspešne podarilo znectiť internetovú stránku Kremľom financovanej spravodajskej siete Russia Today, kde v titulkoch a článkách slovo "Rusko" nahradilo slovo "nacisti".
 
Po rokovaniach v Paríži
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: russia toda)
5:45 Proruský premiér krymskej vlády Sergej Aksjonov odmietol rokovania s novým ukrajinským režimom v Kyjeve o autonómii polostrova. O prípadnom odtrhnutí Krymu od Ukrajiny podľa Aksjonova rozhodnú sami obyvatelia Krymu v nadchádzajúcom referende na konci mesiaca.
 
Ukrajinci si robia vatru zatiaľ čo ruský vojak stráži vchod do ukrajinskej vojenskej základne na Kryme
Zobraziť galériu (22)
Ukrajinci si robia vatru zatiaľ čo ruský vojak stráži vchod do ukrajinskej vojenskej základne na Kryme  (Zdroj: SITA)
4:00 Biely dom chce pri súčasnom zvyšovaní tlaku na Rusko a v spolupráci s európskymi spojencami ponúknuť Vladimirovi Putinovi východisko z ukrajinskej krízy. Vyplýva to z vyjadrenia nemenovaného, vysoko postaveného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu.
 
Stúpenci Ukrajiny protestujú pred ruským veľvyslanectvom v Ottawe
Zobraziť galériu (22)
Stúpenci Ukrajiny protestujú pred ruským veľvyslanectvom v Ottawe  (Zdroj: SITA)
22:20 Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes počas návštevy Charkovskej oblasti hovoril o koordinovanom úsilí destabilizovať Ukrajinu a avizoval medzičasom do praxe uvedené opatrenia pre posilnenie ochrany hraníc s Ruskou federáciou.
 
21:54 Ukrajinskí vojaci dnes odpochodovali z leteckej základne na Kryme po tom, čo ju odovzdali Rusom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu