Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Huliči marihuany už nebudú zločinci: Prelomové rozhodnutie súdu, koľko môžete mať pri sebe!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prevratné rozhodnutie priniesol Okresný súd v Pezinku v prípade prechovávania marihuany. Neznámemu obvinenému totiž uznal, že prechovávanie marihuany do pol gramu nie je trestným činom. Podľa súdu sa nenaplnila skutková podstata trestného činu a dotyčný tak neporušil zákon. Môže sa jednať o prelomový výrok súdu, pretože na Slovensku sú tresty za prechovávanie drog veľmi prísne. Pozitívne ho vníma aj opozičný politik NOVA Juraj Droba.

Najprv sa prípad dostal pred prvostupňový súd v Bratislave. Ten trestné stíhanie zastavil. Napadla to však prokuratúra, ale jej námietku zamietol Krajský súd a tak sa obvinený môže tešiť, že nebude trestne stíhaný za prechovávanie malého množstva marihuany. Prípad je zverejnený na stránke pravnelisty.sk.

Súd zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že ide o malé množstvo, ktoré sa v zahraničí označuje spojením, pre vlastnú potrebu. „Súd pr­vé­ho stup­ňa pre­to pos­tu­po­val správ­ne ak cel­ko­vé za­is­te­né množ­stvo ma­ri­hua­ny vo ve­ci ob­vi­ne­né­ho P. H. (313 mg) ne­po­va­žo­val za ob­vyk­le jed­no­ra­zo­vú dáv­ku dro­gy z hľa­dis­ka hmot­nos­tné­ho kri­té­ria. K uve­de­né­mu sťaž­nost­ný súd do­dá­va, že za­is­te­né množ­stvo dro­gy je tak níz­ke, že ho mož­no ozna­čiť za zbyt­ko­vé množ­stvo dro­gy. V tom­to sme­re sa sťaž­nost­ný súd nes­to­tož­ňu­je s ná­zo­rom pro­ku­ra­tú­ry, že us­ta­no­ve­nie § 171 Tr. zák. bo­lo kon­ci­po­va­né aj na trest­ný pos­tih drob­ných kon­zu­men­tov, na­koľ­ko kon­zu­má­cia drog nie je a ani ne­bo­la na úze­mí SR tres­tná.“

V závere sa uvádza, že postup súdu prvého stupňa bol od začiatku správny, aj napriek následnej sťažnosti okresného prokurátora. „Vzhľa­dom na vy­ššie uve­de­né sku­toč­nos­ti bol pos­tup sú­du pr­vé­ho stup­ňa správ­ny, keď tres­tné stí­ha­nie ob­vi­ne­né­ho za­sta­vil z dô­vo­du, že ža­lo­va­ný sku­tok nie je tres­tným či­nom, pre­to­že ne­bol napl­ne­ný znak zá­klad­nej skut­ko­vej pod­sta­ty ža­lo­va­né­ho pre­či­nu spo­čí­va­jú­ci v tom, že ob­vi­ne­ný pre­cho­vá­val mi­ni­mál­ne jed­nu ob­vyk­le jed­no­ra­zo­vú dáv­ku dro­gy.

Verdikt súdu privítal aj Juraj Droba, ktorý sa v minulosti ešt prezentoval zámerom bojovať za dekriminalizáciu marihuany. „Súd rozhodol v súlade so zákonom a v plnej miere súhlasím s jeho stanoviskom. Slovensko musí vyriešiť rádovo väčšie problémy a nezaoberať sa marihuanou v minidávkach, ktorú za problém vôbec nepovažujem,“ povedal poslanec, ktorý teraz patrí k hnutiu Nová väčšina.

Zároveň dodal, že je to aspoň malý posun vpred. „Keďže Slovensko, bohužiaľ, ešte nebolo schopné prijať legislatívu o plnej dekriminalizácii marihuany, je to aspoň malý krôčik vpred smerom k slobodnejšej spoločnosti, v ktorej štátna moc nepchá nos do súkromia ľudí,“ zakončil Droba.

Podľa paragrafu § 171 môže byť osoba odsúdená za to, že neoprávnene prechováva pre vlastnú potrebu, omamnú látku, psychotropnú látku, jed alebo prekurzor, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Odňatím slobody až na päť rokov sa páchateľ potrestá, ak neoprávnene prechováva pre vlastnú potrebu omamnú látku, psychotropnú látku, jed alebo prekurzor vo väčšom rozsahu. Podľa štatistík ministerstva vnútra bolo za rok 2013 zistených až 1 206 takýchto prípadov. Toľko mladých ľudí by sa mohlo v budúcnosti ročne vyhnúť trestu, ktoré boli doteraz veľmi prísne.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu