Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúce priznanie šéfa tajnej služby: Český premiér v hlavnej úlohe vojnového plánu USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Súčasného českého prezidenta Miloša Zemana vraj Američania nútili k tomu, aby prehlásil, že teroristický útok z 11. septembra 2001 bol plánovaný v Prahe. Vo svojej knihe V labyrinte spravodajských služieb to píše bývalý šéf spravodajstva BIS Jiří Růžek. Americká spravodajská služba CIA sa podľa neho snažila aj v Prahe nájsť dôkazy o prepojení útokov s Irakom, kam neskôr vyslala svoje vojská.

Prezident Miloš Zeman bol ako premiér a predseda sociálnej demokracie pripravený odmeňovať aj trestať. Jeho nástupca Vladimír Špidla bol potom predsedom, na ktorom sa "klanoví vodcovia" zhodli práve na odporúčaní súčasnej hlavy štátu. Keď im Špidla prestal vyhovovať, zosadili ho, píše Růžek  vo svojej knihe, kde sa zmienil aj o časoch po útokoch teroristov na USA z 11. septembra 2001.

Vtedajší premiér Zeman mu vraj povedal, že ho Američania nútili, aby vyhlásil, že bol útok na veže Svetového obchodného centra v New Yorku naplánovaný v českom hlavnom meste. "Mali sme zohrať úlohu užitočného idiota, z ktorého iniciatívy vznikne vojnový konflikt a na ktorého hlavu sa zosype všetka kritika, až sa zistí, že žiadna 'iracká stopa' a ​​prepojenie na Al-Kájdu neexistovalo," napísal Růžek.

Niekdajší riaditeľ Bezpečnostnej informačnej služby v knihe, ktorú dnes pokrstil, píše tiež o Zemanovom hneve vo chvíli, keď vtedajší predseda vlády zistil, že sa mu minister dopravy Jaromír Sling snaží do projektu výstavby diaľnice D 47 "prepašovať " inú stavebnú spoločnosť . "Ak ten návrh nestiahne, tak ho okamžite odvolám, hoci je pár týždňov pred voľbami," spomína na Zemanove slová Růžek. Čo sa týka výberu Špidlu ako Zemanovho nástupcu, píše Růžek, sa česká politika nachádza v stave dávnej histórie. "V tomto prípade v nás rezonuje hlboký stredovek, kedy moc bola osobná a ten, kto ju vybojoval, mal právo vládnuť, vyberať, odmeňovať aj trestať," uvádza bývalý riaditeľ BIS.

Špidla bol podľa neho človek, ktorý začal využívať spravodajské informácie ako ďalší prameň údajov pre rozhodovanie o závažných kauzách, ktorými sa jeho vláda zaoberala. Naopak niekdajší premiér a predseda ODS Václav Klaus spravodajské služby a ich informačné výstupy "viac menej ignoroval," dodáva Růžek v knihe.

Skorší riaditeľ kontrašpionáže zaspomínal aj na ďalšieho zo sociálnodemokratických predsedov vlády Stanislava Grossa. Podľa neho vždy pôsobil ako príjemný mladý muž, ktorý sa cieľavedome venuje politike. "Avšak úplne intuitívne pochopil, kde leží moc, a nasadil všetky páky, aby na ňu rýchlo dosiahol," uvádza Růžek. Gross sa v roku 2000 stal ministrom vnútra. Podľa Růžeka zrejme vtedajší premiér Zeman počítal s tým, že sa neskúsený politik "spáli a tým jeho politické akcie zlacnejú".

Bývalý šéf BIS pokrstil svoju spomienkovú knihu v stredu v pražskom kníhkupectve Luxor na Václavskom námestí. Publikáciu pripravoval asi dva roky a všetky texty písal spamäti. Informácie podľa neho boli natoľko živé, že by ich nemusel hľadať v zápiskoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu