Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrozivá bilancia vojny v Sýrii: Konflikt si vyžiadal viac ako 150 000 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Trojročná občianska vojna v Sýrii si vyžiadala už najmenej 150 000 obetí, z čoho tretinu tvoria civilisti. V utorok o tom informovala Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Organizácia so sídlom v Británii, ktorá monitoruje násilie v Sýrii prostredníctvom siete aktivistov a zdravotníckych a bezpečnostných zdrojov, však zdôraznila, že skutočné číslo je pravdepodobne podstatne vyššie, okolo 220 000 obetí. Všetky úsilia ukončiť konflikt prostredníctvom rokovaní medzi vládou a opozíciou, doteraz zlyhali.

Medzinárodný vyslanec pre Sýriu Lachdar Brahímí minulý týždeň uviedol, že pravdepodobne skoro ani pokračovať nebudú. Posledný odhad Organizácie Spojených národov z júla 2013 udával 100 000 mŕtvych. Odvtedy však OSN prestala aktualizovať bilanciu, keďže pomery v krajine neumožňujú stanoviť presné odhady. Podľa Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv je počet registrovaných úmrtí od 18. marca, keď sily režimu začali po prvýkrát strieľať do mierových demonštrantov, 150 344.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu