Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sýrski kresťania v šoku: Maskovaný muž zastrelil obľúbeného kňaza

Francis Van Der Lugt
Francis Van Der Lugt (Zdroj: SITA)

DAMASK - Obľúbeného, staršieho holandského kňaza Francisa Van Der Lugta, ktorý sa tento rok dostal do hlavných správ svetových médií vďaka svojej naliehavej výzve na pomoc sýrskym civilistom uviaznutým v obliehanom meste Homs, v pondelok zavraždil maskovaný ozbrojený muž. Zastrelil ho v kláštore, kde kňaz žil. Ide o najnovší útok proti kresťanským duchovným v krajine, zmietajúcej sa v krvavej vojne, napísala tlačová agentúra AP.

Vražda kňaza Van Der Lugta - z Rádu jezuitov, odkiaľ pochádza aj pápež František - len zdôrazňuje obavy medzi mnohými sýrskymi kresťanskými a moslimskými menšinami o osud svojich komunít, pretože medzi povstalcami bojujúcimi za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada nadobúdajú čoraz väčšiu prevahu islamskí extrémisti.

Van Der Lugt (†75), ktorý ovládal arabčinu, žil v Sýrii 50 rokov a odmietol odpustiť Homs, hoci zo štvrtí ovládaných povstalcami a už vyše roka obliehaných Asadovými silami evakuovali stovky civilistov. Kňaz žil v kláštore v jednej z týchto štvrtí, nazvanej Bustán ad-Díwán.

Na kňaza v pondelok skoro ráno priamo zaútočil jediný strelec. Ten vošiel do kláštora, odtiaľ do záhrady a duchovného strelil do hlavy. "Som šokovaný. Zavraždený bol muž pokoja a mieru," uviedol z Homsu kňaz Zijád Hillál v telefonickom rozhovore s Vatikánskym rozhlasom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu