Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KĽDR odpálila dve balistické rakety stredného doletu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Severná Kórea vypálila dnes dvojicu balistických rakiet stredného doletu do priestoru Japonského mora. Strely, pravdepodobne triedy Rodong, leteli zhruba 650 kilometrov, informovala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap, ktorá citovala tamojších armádnych činiteľov.

Pchjongjang pristúpil k odpáleniu rakiet iba niekoľko hodín po tom, ako sa jeho vojensko-politickí rivali Južná Kórea, Japonsko a Spojené štáty stretli na medzinárodnom summite o jadrovej bezpečnosti v holandskom Haagu, kde hovorili aj o aktivitách KĽDR. OSN zakázala krajine vykonávať testy akýchkoľvek balistických striel.

Ak by sa potvrdilo, že išlo o rakety triedy Rodong, dnešné odpálenie by pre KĽDR znamenalo značný posun od testov balistických rakiet krátkeho doletu, ktoré Pchjongjang testoval v uplynulých týždňoch na protest proti prebiehajúcim spoločným manévrom Soulu a Washingtonu. Vedenie KĽDR ich považuje za prípravu na inváziu.

Dnešné testy boli už šiestou raketovou skúškou Pchjongjangu od začiatku mesiaca. Severokórejská armáda odpálila minulý víkend z východného pobrežia krajiny 46 rakiet krátkeho doletu zem-zem typu Frog, vyvinuté ešte za čias Sovietskeho zväzu. Pchjongjang vtedy nevydal žiadne varovanie pre civilné lety a lodnú dopravu.

Odpálenie balistickcých rakiet neovplyvní rozhovory medzi Tokiom a Pchjongjangom

Dnešné odpálenie dvojice balistických rakiet stredného doletu armádou KĽDR nebude mať vplyv na plánované rozhovory medzi Tokiom a Pchjongjangom, ktoré sa uskutočnia tento mesiac ohľadom severokórejského jadrového a raketového programu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Šéf rezortu Fumio Kišida pred parlamentným výborom uviedol, že japonská vláda protestovala proti balistickým testom prostredníctvom svojej ambasády v čínskom Pekingu. Japonsko a Severná Kórea obnovia rokovania na najvyššej úrovni v Pekingu 30.-31. marca. Rozhovory sa prerušili v decembri 2012, keď Pchjongjang začal testovať balistické strely dlhého doletu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu