Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nádej sa zvyšuje: Trosky zmiznutého lietadla vraj v oceáne našli aj Francúzi!

Čínske satelitné snímky údajných trosiek Zobraziť galériu (3)
Čínske satelitné snímky údajných trosiek (Zdroj: int)

KUALA LUMPUR - Snímky z čínskeho satelitu, ktoré by mohli ukazovať trosky zmiznutého malajzijského boeingu, zvyšujú nádej na prielom v pátraní. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal austrálsky premiér Tony Abbott. Malajzia krátko potom oznámila, že na výskyt možných trosiek v rovnakej oblasti ukazujú aj nové francúzske satelitné zábery.

Malajzijská vláda dnes podľa agentúry AP oznámila, že dostala od francúzskych úradov nové satelitné snímky, ktoré ukazujú na výskyt možných trosiek zmiznutého lietadla v oblasti súčasného hlavného pátrania.

Francúzske snímky lokalizovali objekty plávajúce na hladine oceánu do tej istej širšej oblasti, kde ich už predtým zachytili čínske a austrálske družice. Podľa francúzskeho rezortu diplomacie sa plávajúce trosky našli asi 2300 kilometrov od Perthu, ktorý leží na západnom pobreží Austrálie. Presnejšiu polohu ministerstvo neuviedlo.   

Tajomný telefonát pred odletom

Kapitán strateného malajzijského lietadla prijal dve minúty pred odletom telefonát záhadnej ženy z čísla získaného pod falošnou identitou. Bol to jeden z posledných hovorov, ktoré Zaharie Ahmad Šach uskutočnil predtým, ako Boeing 777 s 239 ľuďmi na palube pred 16 dňami záhadne zmizol. Vyšetrovatelia sa teraz chystajú vypočuť pilotovu exmanželku Faizah Khan, ktorej výpoveď by ich podľa FBI mohla priviesť k životne dôležitým stopám.

Zaharie Ahmad Šach s exmanželkou a rodinou.
Zobraziť galériu (3)
Zaharie Ahmad Šach s exmanželkou a rodinou.  (Zdroj: everyjoe.com)

V Malajzii možno SIM kartu zakúpiť len po vyplnení formuláru s uvedením totožnosti. Toto opatrenie bolo zavedené po teroristických útokoch z 11. septembra, aby každé telefónne číslo bolo registrované len na overiteľnú osobu. V tomto prípade však bolo prihlásené na predajňu v Kuala Lumpur, a vyšetrovatelia preto telefonát považujú za veľmi významnú stopu.

SIM karta bola zakúpená len nedávno niekým, kto použil falošnú identitu ženy. Objav vyvoláva obavy z možného spojenia kapitána Zaharia s teroristickými skupinami, ktorých členovia používajú práve takéto SIM karty s nezistiteľným majiteľom. Všetci ostatní, ktorí s kapitánom pred odletom telefonovali, boli už vypočutí.   

Nesúvisiac s tajomným telefonátom teraz vyšetrovatelia plánujú vypočuť exmanželku kapitána, napísal Mail on Sunday. S jej výsluchom čakali dlhé dva týždne a pristúpili k nemu až po tlaku vyšetrovateľov FBI. „Je to čiastočne aj z kultúrnych dôvodov. V Malajzii sa nepovažuje za vhodné tlačiť a uvádzať do stresu ľudí, ktorí boli poznačení veľkým nešťastím,“ povedal zdroj denníka Daily Mail.

Hoci Faizah Khan a Zaharie boli po rozvode, žili pod jednou strechou a vychovávali spoločne tri deti. „Celý svet upriamuje pozornosť na zmiznuté lietadlo a osoba, ktorá vie zrejme najviac o duševnom stave muža, ktorý ho riadil, ostáva nevypočutá,“ povedal zdroj blízky tímu FBI, ktorá sa domnieva, že výsluch Faizah môže do vyšetrovania vniesť životne dôležité stopy a informácie.

Kapitán zmiznutého lietadla so synom.
Zobraziť galériu (3)
Kapitán zmiznutého lietadla so synom.  (Zdroj: YouTube)

Ak chce FBI vylúčiť možnosť, že za zmiznutím lietadla bol pilot, musí jeho exmanželku podrobne vypočuť a zistiť, v akom duševnom stave bol posledné dní pred odletom. K tajomnému telefonátu sa vyšetrovatelia dopracovali počas toho, ako skúmali telefónne rozhovory oboch pilotov pred odletom. Zdôraznili však, že skutočnosť, že SIM karta bola registrovaná na ženu s falošnou identitou, nemusí nutne spájať zmiznutie lietadla s teroristickým činom. 

Nové snímky zvyšujú nádej

Snímky z čínskeho satelitu, ktoré by mohli ukazovať trosky zmiznutého malajzijského boeingu, zvyšujú nádej na prielom v pátraní. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal austrálsky premiér Tony Abbott. Po zmiznutom lietadle sa pátra už tretí týždeň.

Malajzijský minister dopravy na sobotňajšej tlačovej konferencii oznámil, že čínsky satelit objavil v južnej časti Indického oceánu ďalšie objekty, ktoré by mohli byť troskami strateného stroja. Nachádzajú sa len zhruba 120 kilometrov od objektov, ktoré predtým na inej satelitnej snímke našli austrálske úrady.

"Čínske zábery ukazujú na najmenej jeden veľký objekt, rovnako ako predchádzajúce satelitné snímky. Zrejme teraz máme niekoľko veľmi vierohodných stôp a zvyšuje sa nádej, ale nič viac než nádej, že sme na ceste k zisteniu, čo sa stalo," povedal Abbott.

Lietadlo linky MH370 s 239 ľuďmi na palube sa stratilo z radarov 8. marca počas cesty z Kuala Lumpur do Pekingu. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že lietadlo bolo úmyselne odklonený tisíce kilometrov od svojej plánovanej trasy. Sústreďujú sa predovšetkým na teórie o únose či sabotáži, ale nevylúčili ani technické problémy. Preverovali aj oboch pilotov lietadla, nič zvláštneho ale neobjavili.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu