Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

POTVRDENÉ Rodiny obetí letu MH370 stratili poslednú nádej: Boeing skončil v oceáne, všetci sú mŕtvi!

Pátranie po troskách pokračuje. Zobraziť galériu (6)
Pátranie po troskách pokračuje. (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Malajzijský premiér Najib Razak v pondelok "s ľútosťou a hlbokým smútkom" oznámil, že podľa najnovších údajov sa zmiznuté lietadlo Malaysia Airlines zrútilo do južnej oblasti Indického oceánu a nikto neprežil. Na palube Boeingu 777-200 bolo 239 ľudí vrátane posádky.

Hľadané malazijské lietadlo, ktoré sa stratilo na trase z Kuala Lumpur do Pekingu pred viac ako dvoma týždňami, sa podľa rozsiahlej analýzy satelitných dát zrútilo v Indickom oceáne západne od austrálskeho mesta Perth. Na mimoriadnej tlačovej konferencii, kam boli pozvaní aj príbuzní cestujúcich, to dnes oznámil malajzijský premiér Najib Abdul Razak.

Toho večer informovali britskí zástupcovia Air Accidents Investigation Branch (AAIB) a Inmarsat, britskej spoločnosti, ktorá poskytla satelitné údaje zo severných a južných koridorov, že majú k dispozícii nové údaje. Použili pri tom nové typy analýz, ktoré sú schopné vrhnúť viac svetla na dráhu letu MH370.

"Na základe ich novej analýzy sa Inmarsat a AAIB zhodli, že MH370 letel pozdĺž južného koridoru a jeho posledná pozícia bola uprostred Indického oceánu, západne od Perthu. Je to odľahlá oblasť, ďaleko od akýchkoľvek prípadných pristávacích plôch. S hlbokým smútkom a ľútosťou vás musím informovať, že podľa týchto údajov skončil MH370 v južnom Indickom oceáne," uviedol premiér.

Najib Razak
Zobraziť galériu (6)
Najib Razak  (Zdroj: SITA)

Tlačová konferencia s podrobnosťami sa má uskutočniť zajtra. Podľa premiéra Razaka Malaysia Airlines už s týmto tragickým vývojom vyšetrovania oboznámili rodiny cestujúcich a posádky. "Nikto z ľudí na palube neprežil," napísal im firma. "Žiadam médiá, aby rešpektovali ich súkromie a dali im priestor, ktorý v tejto ťažkej dobe potrebujú," dodal Razak.

Reakcia príbuzných na premiérove slová
Zobraziť galériu (6)
Reakcia príbuzných na premiérove slová  (Zdroj: SITA)

POTVRDENÉ Rodiny obetí letu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nezvestný boeing doteraz nenašli, v odľahlej južnej časti Indického oceánu ale pátracie tímy uzreli z lietadiel množstvo predmetov, ktoré by mohli byť troskami stroja. K niektorým z nich boli vypravené lode.

Austrálsky premiér Tonny Abbott uviedol, že plavidlo austrálskych námorných síl sa dostalo do blízkosti objektov - jeden mal kruhový tvar a bol zelenosivej farby, druhý mal oranžovú farbu a obdĺžnikový tvar. Abbott vyjadril nádej, že predmety čoskoro získajú.

Čínske pátracie lietadlo už skôr hlásilo, že spozorovalo niekoľko rôznych predmetov, ale lietadlu amerických námorných síl sa ich nepodarilo nájsť.

Lietadlo linky MH370 sa stratilo z radarov v noci na 8. marca. Vyšetrovatelia už skôr vyjadrili podozrenie, že lietadlo niekto zámerne odklonil tisíce kilometrov od plánovanej trasy. Špekuluje sa o únose alebo sabotáži, vylúčené však nie sú ani technické problémy.

POTVRDENÉ Rodiny obetí letu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu