Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel podnikateľ známy z kauzy ľavicového politika Gábora Simona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Famous)

BUDAPEŠŤ – Maďarský podnikateľ Tamás Welsz, ktorý bol zapletený v kauze tajného majetku bývalého podpredsedu Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gábora Simona, zomrel dnes v Budapešti, informovala maďarská komerčná televízia Hír TV.

Podľa televízie podnikateľa z jeho kancelárie prevážali policajti v putách na výsluch, keď mu prišlo zle. Muža ihneď zobrali k budínskym záchranárom, ktorí mu však už nedokázali pomôcť.  Hovorkyňa Ústrednej vyšetrovacej prokuratúry Andrea Nagyová oznámila, že Tamás V., známy z kauzy Gábora Simona, zomrel. Dôvody úmrtia vyšetrujú príslušné orgány.

Peštiansky ústredný obvodný súd v Budapešti 12. marca nariadil vzatie Simona do vyšetrovacej väzby na 30 dní. Čelí podozreniu z trestného činu daňového podvodu a falšovania verejnej listiny. Jeho zadržaniu predchádzala začiatkom marca domová prehliadka u Welsza, ktorý pred niekoľkými mesiacmi odkúpil nefunkčnú maďarskú leteckú spoločnosť Sólyom Airways. Welsz bol okrem iného hľadaný Interpolom pre panamský podvod.

U Welsza našli Simonov falošný pas a trezor, v ktorom objavili viaceré dôkazové materiály týkajúce sa Simonovej činnosti a ďalšie financie v hodnote desiatok miliónov forintov. Pri ukladaní financií na bankový účet sa bývalý ľavicový politik preukazoval falošným cestovným dokladom. Magyar Nemzet 4. februára bez udania zdroja uviedol, že socialista Simon uložil 10. apríla 2009 v rakúskych bankách na otvorené účty cenných papierov 575.000 eur a 163.000 dolárov.

Podľa denníka pôvod peňazí nie je možné zistiť z predchádzajúcich majetkových priznaní politika a nefigurujú ani v jeho aktuálnom priznaní. Generálna prokuratúra 14. februára oznámila, že vo vyšetrovaní kauzy Simonovho utajeného majetku robí mimoriadne kroky po tom, ako sa ľavicový politik vzdal svojho poslaneckého mandátu. Simon ešte predtým, začiatkom februára, prerušil členstvo v MSZP a odstúpil aj zo všetkých straníckych funkcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu