Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konanie v prípade Csatáryho vzhľadom na jeho úmrtie zastavia

László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Maďar László Csatáry, ktorému sú pripisované vojnové zločiny počas druhej svetovej vojny a ktorý cez víkend zomrel v Budapešti, si mal podľa rozsudku slovenského súdu odpykať trest doživotného väzenia.

O jeho zaradení do ústavu na výkon odňatia slobody mal 26. septembra rozhodnúť Krajský súd v Košiciach. Vzhľadom na jeho úmrtie bude konanie podľa hovorkyne krajského súdu Marcely Gálovej zastavené.

"Krajský súd v Košiciach si vyžiada úmrtný list nebohého Ladislava Csatáryho a potom rozhodne o zastavení konania," uviedla dnes Gálová.

O úmrtí 98-ročného Csatáryho informoval dnes maďarský denník Bors, ktorému túto správu potvrdil Csatáryho obhajca Gábor Horváth. Podľa informácií Borsu zomrel Csatáry v sobotu v nemocnici hlavného mesta, kde podľahol zápalu pľúc.

Pre denník nemenované zdroje uviedli, že starého muža niekoľkokrát spoznali okoloidúci na rôznych miestach Budapešti a adresovali mu poznámky týkajúce sa jeho minulosti. Táto skutočnosť spolu s 1,5 roka trvajúcim trestným stíhaním prispeli k tomu, že jeho stav sa v uplynulých mesiacoch výrazne zhoršil.

Voči Csatárymu prebiehal súdny proces aj v Maďarsku. Budapeštianska vyšetrovacia prokuratúra predložila v polovici júna obžalobu z vojnových zločinov a na jeseň mohol byť vynesený rozsudok.

Denník s odvolaním sa na ďalšie zdroje uviedol, že v Kanade pripravili oficiálne vyhlásenie, podľa ktorého Csatáry, ktorý dlhé roky žil v zámorí, bol nevinný. V rámci procesov stále zdôrazňoval svoju nevinu a tvrdil, že pre Nemcov pracoval iba ako tlmočník.

Československý súd v Košiciach 8. júna 1948 uložil Csatárymu v jeho neprítomnosti trest smrti. Senát Krajského súdu v Košiciach 31. januára 2013 zmenil tento trest na doživotné väzenie.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde mnohých z nich v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelil aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997. O tom, že hľadaný vojnový zločinec býva v Budapešti, informoval vlani v lete britský denník Sun.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu