Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novým podpredsedom strany Most-Híd je László Solymos

László Solymos
László Solymos

RIMAVSKÁ SOBOTA – Novým podpredsedom Most-Híd je šéf poslaneckého klubu strany László Solymos. Rozhodli o tom delegáti na dnešnom pracovnom, siedmom sneme strany v Rimavskej Sobote, ktorý bol prvým po tohtoročných parlamentných voľbách.

Zároveň potvrdili nových členov predsedníctva, Editu Nochtovú, Pavla Burdigu z Rožňavy a Andreu Vitkóovú zo Štúrova. “Aj pri týchto voľbách sme sledovali posilnenie regiónov,“ povedal podpredseda Most-Híd Zsolt Simon. Práve väčší priestor pre zástupcov regiónov má umožniť aj dnes schválená zmena stanov. „Viac dynamizujeme stranu, zjednodušíme prijímanie členov, odbúravame ročné podporné členstvo, dávame väčší priestor zástupcom regiónov, aby sa vedeli zúčastniť na živote strany,“ konštatoval člen predsedníctva Gábor Gál. Dodal, že strana chce odbúrať niektoré mechanizmy, ktoré potrebovali pri jej vzniku, aby sa vyhýbali rôznym „dobrodruhom“. Zmenou stanov chce strana umožniť aj spájanie okresných organizácií do prirodzených regiónov alebo naopak, ich rozdelenie.

Ako informoval predseda strany Béla Bugár, snem zároveň odobril prihlášku do Európskej ľudovej strany. Bugár tiež pripomenul, že Most Híd vyzýva strany SDKÚ-DS a KDH k užšej spolupráci, pripravili memorandum pre zodpovednú pravicovú politiku. „Prišiel čas na to, aby pravica posilnila spoluprácu,“ vyhlásil Bugár a dodal, že túto snahu podporujú aj predstavitelia SDKÚ-DS a KDH. Na dnešný snem prišiel podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš aj šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Delegáti snemu podľa Bugára jednohlasne odsúhlasili aj dokument iniciovaný Okrúhlym stolom Maďarov na Slovensku, Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku, tzv. menšinové minimum. „Tento materiál je spoločným materiálom Strany maďarskej koalície, strany Most Híd a okrúhleho stola Maďarov žijúcich na Slovensku. Impulzom na jeho vznik boli výsledky sčítania obyvateľov,“ povedal novozvolený podpredseda strany László Solymos. Podľa jeho slov tento dokument hovorí o existujúcom stave maďarskej komunity na Slovensku, aj o cieľoch, ktoré by chceli dosiahnuť. „Zdôrazňuje význam kultúrnej a školskej samosprávy a kľúčovú úlohu posilnenia regiónov,“ doplnil a spomenul tiež, že budú iniciovať aj iné menšiny a budú im nápomocní, ak by chceli prijať takýto dokument. Bližšie chcú o ňom informovať v pondelok všetky tri zúčastnené strany. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu