Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bábätko žije za mrežami: Kvôli odsúdenej matke ešte nevidelo svet!

Malaika s mamou Khadijou Shah Zobraziť galériu (2)
Malaika s mamou Khadijou Shah (Zdroj: Foto: Daily Mail)

RÁVALPINDÍ - Krutý osud postihol len 16-mesačné dievčatko. Narodilo sa vo väznici v Pakistane, zatiaľ čo jeho mama čakala na rozsudok kvôli pašovaniu drog. Na letisku ju totiž chytili s dvoma kuframi, v ktorých bolo dokopy 63 kíl heroínu. Na čiernom trhu by predaj takého množstva vyniesol viac ako 3 milióny libier. Advokát Britky Khadiji Shah, ktorá je už matka troch detí, však tvrdí, že žena je nevinná. Dva kufre jej nastrčili. O drogách vôbec nič nevedela.

Britské dieťatko, ktoré strávilo prvých 16 mesiacov života v pakistanskom väzení zostane za mrežami aj naďalej. Jeho mamu odsúdili na doživotie za pokus o pašovanie 63 kíl heroínu v hodnote viac ako 3 milióny libier. Dievčatko Malaika sa narodilo vo väzení, zatiaľ čo jeho mama Khadija Shah (26) z Birminghamu čakala na proces v neslávne preslávenej pakistanskej väznici. „Slobodného“ vzduchu sa ešte nenadýchlo.   

Khadija bola tehotná so svojím tretím dieťatkom, keď ju zatkli na letisku v Islamabade ešte v máji 2012. V batožine jej našli drogy v odhadovanej hodnote 3.200.000 libier. Teraz je v otrasných podmienkach vo väzení spolu so 16-mesačnou dcérkou. Jej päť ročný synček a štvorročná dcérka sa vrátili do Británie.

Nešťastná mama povedala, že dcérka je jediné, čo ju drží vo väznici na žive. "Ak by tu Malaika nebola, zbláznila by som sa, pretože veci sú veľmi ťažké," povedala a dodala: "Stále dojčím. Každé tri mesiace mi väzni dajú nejaké peniaze na základné potraviny a Pampersky pre dieťa, ktoré udržujem v čistote.“

"Rada sa hrá s prázdnymi obalmi od potravín. Ja sa snažím, aby bolo naše prostredie vždy čisté," hovorí väzenkyňa. Mama s malou dcérkou sú zavreté vo väznici Adaila v Rávalpindí, ktorá patrí niektorým najnebezpečnejším pakistanským teroristom. Prežíva v otrasných podmienkach. V súčasnosti zdieľa celu so šiestimi až ôsmimi ďalšími ženami. Jedlo sa skladá hlavne z chleba a polievky. Je tam nedostatočná hygiena, kvôli čomu tam často prepukajú epidémie.

Bábätko žije za mrežami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Daily Mail)

Nastrčená botožina

Ženin advokát Shahzad Akbar však tvrdí, že žena je nevinná. Khadiju oslovil priateľ Imran Khan. Priniesol ju spolu s jej dvoma deťmi do Pakistanu na niekoľko týždňov na návštevu. Bol ústretový, usiloval sa získať jej dôveru. "Po návrate do Veľkej Británie, jej dal Khan svoje dva kufre. Mala ich odovzdať jeho priateľovi, ktorého dcéra sa vydávala,“ ozrejmuje advokát.

"Nevedela, že v svadobných šatách bol ukrytý heroín," vysvetľuje ženin právnik, ktorý sa proti verdiktu odvolal. "Dúfam, že pre ňu získam spravodlivosť," dodal.

Charita Reprieve vyvolala obavy v prípade Khadije a požaduje, aby Británia prípad preskúmala.   
„Britská vláda musí zabezpečiť, aby Khadija dostala naliehavú pomoc pri odvolaní. Dieťa nebude vyrastať za mrežami," povedala Maya Foa z Reprieve vo svojom vyhlásení.

„Rovnako ako sa to deje v stovkách iných prípadoch, Khadija bola zneužitá na prepravu drog bez jej vedomia. Teraz musí čeliť životu v pakistanskom väzení,“ dodala Foa. Vo svojom vyhlásení ďalej uviedla, že Pakistan vynáša príliš tvrdé tresty zraniteľným, zneužívaným ženám, ako je Khadija.

Vzhľadom k blízkemu Afganistanu, kde sa pestuje veľa svetového ópia, Pakistan je využívaný ako tranzitná krajina. Drogové kartely používajú aj námorné trasy.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu