Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nórska loď je na mieste, kde sú trosky údajne zmiznutého boeingu: Úlomok má 24 metrov!

Höegh St. Petersburg Zobraziť galériu (7)
Höegh St. Petersburg (Zdroj: gannett-cdn.com)

OSLO – Do južnej časti Indického oceánu, kde satelity zaznamenali dva plávajúce objekty, ktoré by mohli patriť nezvestnému malajzijskému dopravnému lietadlu, dorazila dnes nórska nákladná loď špecializovaná na prepravu áut. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá citovala majiteľa lode.

Loď Höegh St. Petersburg sa plavila z Madagaskaru do Melbourne, keď dostala od austrálskych orgánov žiadosť, aby pomohla preskúmať objekty, ktoré satelity zaznamenali pred štyrmi dňami v jednom z najodľahlejších cípov sveta, asi 2500 kilometrov na juhozápad od austrálskeho mesta Perth.

Fotografie zo satelitu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: news.com.au/)

"Dostali sme žiadosť austrálskych orgánov, aby sme oblasť prehľadali, a budeme nápomocní, pokým to bude potrebné," vyhlásil hovorca lodného autodopravcu Höegh Autoliners, Kristian Olsen. Nórska lodná asociácia pre agentúru Reuters uviedla, že loď priplávala do oblasti ako prvá dnes asi o 9.00 h SEČ.

Väčší z dvojice predmetov je podľa austrálskych expertov približne 24-metrový a vznáša sa vo vode niekoľko tisíc metrov hlbokej. Druhý premet je asi päťmetrový. Vyšetrovatelia ešte nevylúčili možnosť, že za zmiznutím lietadla s 239 ľuďmi na palube môže byť nejaká katastrofická udalosť, povedal dnes malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussen. Odpovedal na otázku, či ešte zvažujú aj možnosť nehody, napríklad prudký pokles tlaku v kabíne. "Čierna skrinka nám poskytne viac informácií," dodal.

Nórska loď je na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ap.mnocdn.no)

Malajzijský premiér Nadžíb Razak v sobotu vyhlásil, že zmiznutie Boeingu 777-200 bol úmyselný čin.

Pátranie po troskách lietadla bolo zatiaľ bezúspešné

Hľadanie predmetov v južnom Indickom oceáne, ktoré na snímkach z družice identifikovali ako možné trosky z nezvestného malajzijského boeingu, po zotmení prerušili a pokračovať bude v piatok ráno. Podľa vyhlásenia Austrálskeho námorno-bezpečnostného úradu (AMSA) prestávka nasleduje po tom, ako pomocou štyroch lietadiel vo štvrtok prehľadali oblasť s rozlohou 23-tisíc štvorcových kilometrov ležiacu približne 2 500 kilometrov juhozápadne od Perthu.

Dva neznáme predmety na hladine, z ktorých jeden je údajne dlhý 24 metrov, posádky zatiaľ zblízka nevideli, manažér pohotovostnej zložky AMSA John Young ich však momentálne považuje za "najlepšiu stopu". Potvrdenie, že sú naozaj pozostatkami po nehode, by prinieslo prelom v pátraní po boeingu, ktorý zmizol 8. marca s 239 osobami na palube počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podľa Younga však objekty môžu byť rovnako strateným nákladom z lodí, keďže oblasťou prechádza plavebná trasa.

Austrálska vláda v pondelok súhlasila s prevzatím pátrania po lietadle v južnom Indickom oceáne, kadiaľ vedie jedna z dvoch predpokladaných trás letu po prerušení kontaktu s posádkou. Malajzijský premiér Najib Razak predtým potvrdil dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia lietadla boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí a vyšetrovatelia teraz vychádzajú zo záznamov o zmene uhla natočenia družicovej antény, ktorá ich automaticky sledovala. Údaje dokazujú zásadnú zmenu trasy letu, neumožňujú však presnejšiu lokalizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu