Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pripojenie Krymu k Rusku nebude len formálne, začne sa stavať most

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval vládu, aby začala prípravy na výstavbu mosta spájajúceho juhoruský Krasnodarský kraj s odštiepeneckým polostrovom Krym. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

Krym, ukrajinská autonómna republika s ruskou národnostnou väčšinou, v utorok podpísala s Kremľom dohodu o opätovnom pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu nedeľňajšie referendum, v ktorom sa 96,7 percent voličov vyjadrilo za návrat čiernomorského regiónu pod správu Moskvy, ktorý bol 60 rokov súčasťou Ukrajiny.

Podľa Putina bude most ponad Kerčský prieliv, spájajúci Čierne more s Azovským morom, uspôsobený na cestnú i železničnú dopravu. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov uviedol, že návrh projektu bude hotový do konca roka. Uvažuje sa aj o podmorskom tuneli v rovnakom smere, dodal rezortný šéf.

Myšlienka vybudovať most, ktorý preklenie 4,5 kilometra široký Kerčský prieliv, vznikla približne pred desiatimi rokmi. Moskva sa s Kyjevom na projekte dohodla vlani v decembri.

Rusko oznámilo, že právny proces pripojenia Krymu dokončí tento týždeň

Právny proces potrebný na to, aby sa Krym stal súčasťou Ruska, bude dokončený tento týždeň, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o pristúpení Krymu k Ruskej federácii pred dvoma dňami.

"Sú prijímané praktické kroky na uplatnenie dohôd o vstupe Krymu a (krymského prístavného mesta) Sevastopolu do Ruska," citovala Lavrova agentúra Reuters. "Právny proces bude dokončený tento týždeň," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu