Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Umierajúcemu chlapcovi (7) nechcú dať liek, ktorý by ho zachránil: Totálna bezmocnosť rodičov!

Joshov stav sa zhoršuje, no rodičia sú bezmocní Zobraziť galériu (3)
Joshov stav sa zhoršuje, no rodičia sú bezmocní (Zdroj: fox news)

VIRGÍNIA - Predstavte si, že vaše telo zabíja smrtiaci vírus, na ktorý síce existuje liek, no vy k nemu nemáte prístup. Presne v takejto bezvýchodiskovej situácii sa ocitla rodina len 7-ročného Josha Hardyho z Virgínie, ktorého život je v ohrození len kvôli tomu, že farmaceutická spoločnosť údajne nemá dostatok financií na dodanie zázračného lieku.

Josh má len 7 rokov a za ten krátky čas, čo strávil na tomto svete, už prekonal rakovinu obličiek, zlyhanie srdca a podstúpil transplantáciu kostnej drene. Ani po tom všetkom, čím si prešiel, však jeho zápas o život nekončí. Chlapcovo telo napáda smrtiaci adenovírus, ktorý však možno dokázateľne poraziť jediným liekom už v priebehu dvoch týždňov.

Umierajúcemu chlapcovi (7) nechcú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fox news)

Jeho názov je Brincidofovier, je v skúšobnej fáze a dodnes nebol schválený americkým ústavom na ochranu liečiv (FDA). Spoločnosť Chimerix, ktorá liek vyrába, ho však v  minulosti poskytla už stovkám pacientov, ktorí ho naliehavo potrebovali. S tým však pred dvoma rokmi skončila s odôvodnením, že si to nemôže dovoliť. Výrobca pritom na financovanie rozvoja Brincidofoviru dostal  72 miliónov dolárov.

Keď sa Joshov zdravotný stav začal zhoršovať, jeho rodina spustila kampaň s cieľom presvedčiť firmu, aby dovolila ich synovi získať liek v programe pre nevyhnutné prípady, v akých môže vážne chorým pacientom poskytnúť aj ešte neschválený liek. Charita, ktorá pomáha deťom trpiacim rakovinou, sa dokonca chlapcovi poskladala na liečbu a bola ochotná ju prefinancovať. Ani to však výrobcu Brincidofovieru neobmäkčilo.

Umierajúcemu chlapcovi (7) nechcú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fox news)

"Povedal som mu, že máme 50 tisíc dolárov, ktoré tvrdil, že potrebuje na dodanie lieku. On mi však povedal, že to nie je o peniazoch, ale o etike," cituje Fox News podpredsedu nadácie Richarda Plotkina. Kenneth Moch, šéf Chimerixu, to mal ospravedlňovať tým, že na Brincidofovier čaká mnoho ďalších ľudí a nebolo by správne uprednostniť práve Josha. Keď sa ho Plotkin spýtal, čo by robil, keby bol v stávke život jeho vlastného dieťaťa, zavesil mu telefón.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu