Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Porazila štát vďaka sile lásky k synčekovi (7), ktorý umiera: Nakoniec dostane šancu žiť!

Josh dostal novú nádej Zobraziť galériu (3)
Josh dostal novú nádej (Zdroj: Fox News, FB)

RALEIGH - Telíčko Josha Hardyho (7) z Virgínie napáda smrtiaci vírus, ktorý možno poraziť už v priebehu dvoch týždňov, no zatiaľ neschváleným liekom. Farmaceutická spoločnosť, ktorá ho vyrába, nemala dostatok financií na jeho ďalší vývoj a tak hrozilo, že chlapec sa k nemu nedostane. Kampaň, ktorú rozbehla jeho matka, však štátu otvorila oči a po dlhom naliehaní sa rozhodli vývoj lieku urýchliť a umierajúcemu chlapcovi dať nádej na život.

Joshovi diagnostikovali rakovinu obličiek ešte v roku 2007, odkedy zákernú chorobu porazil už štyrikrát. Keď sa rodina domnievala, že chlapec boj o život definitívne vyhral, v roku 2013 jeho telo napadol smrtiaci adenovírus. Ten možno dokázateľne poraziť už v priebehu dvoch týždňov liekom  s názvom Brincidofovir. Ten je však v skúšobnej fáze a zatiaľ nebol schválený americkým ústavom na ochranu liečiv (FDA).

Porazila štát vďaka sile
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Farmaceutická spoločnosť Chimerix, ktorá liek vyrába, ho v minulosti poskytla už stovkám pacientov v programe pre naliehavé prípady. S tým však pre nedostatok peňazí pred dvoma rokmi skončila a napriek zúfalým žiadostiam Joshovej rodiny, odmietala chlapcovi zázračný liek dodať. Výrobca pritom na financovanie rozvoja Brincidofoviru dostal až 72 miliónov dolárov.

Joshova matka Amiee preto s cieľom upozorniť na vážnosť zdravotného stavu jej syna rozbehla kampaň, do ktorej sa zapojili stovky ľudí z takmer všetkých kútov sveta.  A práve hlas ľudu a nekonečné množstvo mailov, ktorými doslova bombardovali spoločnosť Chimerix, pomohol urýchliť proces vývoja lieku. "Príbeh Josha Hardyho upriamil pozornosť verejnosti na devastujúci dopad adenovírusovej infekcie a pomohol urýchliť diskusiu medzi Chimerixom a FDA o potrebe ďalšieho vývoja Brincidofoviru," cituje NY Daily News zo stanoviska spoločnosti.

Porazila štát vďaka sile
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fox news)

Keď sa dobrá správa dostala k Joshovej matke, nedokázala skrýť obrovské emócie. "Sláva Bohu! Uvoľnia liek pre Josha!" napísala na svojovom facebookovom profile. Prezident Chimerixu pre CNN povedal, že ak by Josh zomrel, zlomilo by mu to srdce. Keby mu však dodal liek už po naliehaní rodiny, musel by ho poskytnúť aj ďalším smrteľne chorým pacientom, čo by spomalilo proces jeho schvaľovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu