Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kde skončilo zmiznuté lietadlo duchov? Mohlo letieť ešte štyri hodiny po poslednom kontakte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.com.au, SITA)

KUALA LUMPUR – Malajzijské úrady dnes oznámili, že na mieste, kde sa podľa čínskych satelitných záberov mohli nachádzať trosky zmiznutého dopravného lietadla, po ňom nenašli žiadne známky. Bezvýsledne bolo aj pátranie vietnamských lietadiel.

Šéf malajzijského úradu civilného letectva Datuk Azharuddin Abdul Rahman informoval, že miesto dnes prehľadali lietadlá. "Išli sme tam, nie je tam nič," citovala jeho vyjadrenie pred novinármi v Kuala Lumpure agentúra AP. Vietnamskí predstavitelia predtým uviedli, že príslušná oblasť - ležiaca neďaleko miesta, kde lietadlo stratilo minulý týždeň kontakt s riadením letovej prevádzky - už bola v posledných dňoch "dôkladne prehľadaná".

Na informácie poskytnuté čínskym satelitom reagoval dnes aj Vietnam, ktorý na miesto vyslal dve lietadlá. Tiež však rovnako ani pri opakovaných preletoch trosky malajzijského stroja nenašli, informoval novinár agentúry Reuters, ktorý bol na palube jedného z pátracích lietadiel. Webová stránka čínskeho vládneho úradu predtým zverejnila satelitné zábery, na ktorých bolo v mori pri južnom cípe Vietnamu a východne od Malajzie vidno tri plávajúce objekty rôznej veľkosti. Zábery pochádzali ešte z nedeľňajšieho dopoludnia (9. marca).

Zmiznutý boeing mohol letieť ešte štyri hodiny po poslednom kontakte

Americkí vyšetrovatelia vyslovili podozrenie, že zmiznutý boeing malajzijských aerolínií pokračoval v lete ešte štyri hodiny po tom, čo s ním riadenie letovej prevádzky stratilo kontakt. Napísal to dnes denník Wall Street Journal (WSJ). Predpoklad amerických expertov je založený na údajoch z motorov lietadla, ktoré sa automaticky posielajú pozemnej kontrole ako súčasť údržby stroja. Podľa WSJ to vyvoláva otázky, prečo zmiznuté dopravné lietadlo pokračovalo v lete a či ho v tom čase niekto pilotoval.

Boeing 777-200ER s 239 pasažiermi a členmi posádky na palube zmizol z obrazoviek radarov minulý piatok po asi hodine letu z Kuala Lumpuru do Pekingu niekde medzi východným pobrežím Malajzie a južným Vietnamom. Oblasť pátrania zahŕňa celkovo 92.600 štvorcových kilometrov mora pri pobreží krajín juhovýchodnej Ázie a v stredu ho rozšírili smerom k Indii. Dve tretiny pasažierov tvorili Číňania. Čínska vláda preto vyvíja tlak na malajzijské úrady, aby prípad vyriešili.

Lietadlo idú hľadať do Indického oceánu, posielajú loď

Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že od soboty nezvestné lietadlo malajzijskej spoločnosti sa zrútilo do vôd Indického oceánu. Podľa informácií amerických médií tomu nasvedčujú údaje americkej armády. Tá preto presúva loď USS Kidd do konkrétnej oblasti. Trvať to však podľa zdrojov z Pentagonu bude ďalších 24 hodín. Podľa Američanov existujú náznaky, že lietadlo po zmiznutí z radarov letelo ďalších päť hodín.

Boeing s 239 osobami na palube letiaci z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z radarov v sobotu nadránom asi hodinu po štarte, keď sa mal nachádzať nad Thajským zálivom. Osud letu číslo MH370 však ani po šesťdňovej medzinárodnej pátracej operácii nie je známy. Na základe údajov automaticky vyslaných z motorov lietadla americkí experti tvrdia, že stroj mohol preletieť až 3500 kilometrov. Letecká spoločnosť Malaysia Airlines však uviedla, že motory prestali vysielať signály po strate kontaktu. 

Zmiznutie lietadla Boeing 777-200ER zostáva záhadou napriek tomu, že na pátraní sa zúčastňuje 42 lodí a 39 lietadiel z 12 krajín. Nedostatok informácií a rozporuplné údaje však vedú k neistote, kde presne lietadlo hľadať.

Malajzia poprela tvrdenie, že boeing letel ešte 4 hodiny po poslednom kontakte

Malajzijské ministerstvo dopravy poprelo dnes správy, podľa ktorých zmiznuté lietadlo malajzijských aerolínií mohlo pokračovať v lete ešte niekoľko hodín po tom, čo sa posádka naposledy ohlásila riadeniu letovej prevádzky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein tým narážal na článok uverejnený v americkom denníku Wall Street Journal, podľa ktorého sa údaje z motorov lietadla automaticky posielajú pozemnej kontrole ako súčasť údržby stroja. Podľa Hishammuddina výrobca motorov Rolls Royce, ako aj výrobca lietadla Boeing označili správu za nepodloženú.

Hussein zároveň uviedol, že snímky z čínskej družice, na ktorých mali byť trosky zmiznutého lietadla, boli podľa vyhlásenia čínskeho veľvyslanectva v Kuala Lumpure zverejnené omylom a nezachytávajú nijaké úlomky zo zmiznutého lietadla.

Boeing 777-200ER s 239 pasažiermi a členmi posádky na palube zmizol z obrazoviek radarov minulý piatok po asi hodine letu z Kuala Lumpuru do Pekingu niekde medzi východným pobrežím Malajzie a južným Vietnamom.

Oblasť pátrania zahŕňa celkovo 92.600 štvorcových kilometrov mora pri pobreží krajín juhovýchodnej Ázie a v stredu ho rozšírili smerom k Indii. Dve tretiny pasažierov tvorili Číňania. Čínska vláda preto vyvíja tlak na malajzijské úrady, aby prípad vyriešili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu