Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Metanol v Česku opäť vyčíňal, na otravu zahynul ďalší človek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Päťdesiatosemročný muž zo Žďarska v piatok večer zomrel na následky otravy metanolom. ČTK o tom dnes informoval hovorca nemocnice v Novom Meste na Morave Roman Kratochvíl. Od septembra 2012 metanol v Česku zabil už päť desiatok ľudí, mnoho ďalších ľudí skončilo v nemocnici.

Podľa informácií ČTK pochádzal otrávený muž z obce Moravec na Žďársku. "Pracoval v Dolnej Rožínke v uránovej bani, je preto na predčasnom dôchodku," povedal ČTK už skôr starosta Moravce Oldřich Uhlíř. 

Pri vyšetrovaní prípadu polícia zadržala tridsaťsedemročného muža zo Žďárska. Našla u neho viac podozrivého alkoholu. Muž je obvinený pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozovania zdravia závadnými potravinami. Hrozí mu až osem rokov väzenia. Podľa policajtov otrávený muž závadný alkohol pil u svojho známeho, ktorého syn alkohol kúpil vo februári od obvineného muža.

Zadržaný muž podniká v poľnohospodárstve. Tento rok vo februári predal najmenej v dvoch prípadoch jedno balenie s 15 fľašami vodky s označením Likérky Drak inému mužovi do prevádzky v obci na Žďársku. "Práve tento alkohol poškodený konzumoval so svojim známym, naposledy ešte v sobotu 22. februára," uviedla policajná hovorkyňa Dana Čírtková. 

Pri domových prehliadkach v bytových a nebytových priestoroch na dvoch miestach na Žďársku v mieste trvalého a skutočného bydliska zadržaného muža kriminalisti zaistili veľké množstvo podozrivého alkoholu uloženého v bareloch a v sklenených fľašiach.

"Podarilo sa nám zabezpečiť 42 plastových kanistrov o objeme šiestich litrov s obsahom vodky jemnej a 660 sklenených fliaš s objemom 0,42 litra vodky jemnej od výrobcu Likérka Drak. O tomto alkohole bolo pritom z verejne prístupných zdrojov všeobecne známe, že sa v jeho produkcii objavovali zdravotne závadné liehoviny," uviedol kriminalista Radek Uhlíř.

Zaistený alkohol bude podrobený testom na zistenie obsahu závadného metanolu. "V priebehu ďalšieho vyšetrovania sa budeme snažiť zistiť, akým ďalším osobám muž alkohol dodal, a tento podozrivý alkohol zabezpečiť," doplnil Uhlíř.

Aféra okolo ilegálne výroby liehovín, ktoré obsahujú jedovatý metylalkohol, vypukla začiatkom septembra 2012. Prvé obete na životoch boli hlásené na severe Moravy, 3. septembra zomrel v Havířove šesťdesiatdvaročný muž a otrave podľahla i jeho o tri roky mladšia partnerka. Po otravách preukázateľne zomrelo 47 ľudí, z toho deväť vlani. 

Poškodených je asi 140 (vrátane mŕtvych), mnohí z tých, ktorí otravu prežili, sú ťažko zdravotne postihnutí, niektorí oslepli. Pančovaný alkohol z ČR zabíjal aj v Poľsku, kde zomreli traja ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu