Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hľadaného Janukovyča údajne videli: Má sa nachádzať neďaleko tohto miesta!

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, na ktorého v Kyjeve medzičasom vydali medzinárodný zatykač podobne ako na exministra vnútra Vitalija Zacharčenka, sa už nachádza v Rusku. Informovala o tom dnes ruská spravodajská agentúra RBK s odvolaním sa na dva na sebe nezávislé, anonymné zdroje.

Podľa nich pricestoval Janukovyč do Moskvy ešte v noci na utorok a v súčasnosti sa nachádza v sanatóriu Barvicha správy úradu hlavy štátu Vladimira Putina pri ruskej metropole. Janukovyča videli v spomínanú noc v hoteli Radisson Royal (kedysi hotel Ukrajina), ktorého oficiálne zdroje však akýkoľvek komentár odmietli.

Skupinu osôb, ktorá mala mať blízko zosadenému prezidentovi a ktorá strávila v klubovej reštaurácii hotelového zariadenia takmer celú noc na stredu, zabezpečovali príslušníci špeciálnych služieb. Personál hotela sem nemal prístup, tvrdia zdroje, ktorými sú vraj významný podnikateľ a osoba blízka vedeniu hotela.

Reportér RBK stretol údajne dnes v rovnakom hoteli aj osobu, veľmi pripomínajúcu odvolaného generálneho prokurátora Ukrajiny Viktora Pšonku.

Ukrajina požiada o medzinárodnú pomoc pri pátraní po Janukovyčových účtoch

Ukrajina sa urýchlene obráti na medzinárodné organizácie s oficiálnou žiadosťou o pomoc pri pátraní po bankových účtoch a financiách, ktoré patria zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a jeho spojencom. Vyhlásil to dnes úradujúci generálny prokurátor Oleh Machnickyj, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Machnickyj obvinil Janukovyča a jeho spolupracovníkov z krádeže "nie miliónov, ale miliárd" dolárov. Generálny prokurátor tiež oznámil, že nariadil polícii a tajným službám, aby vypracovali zoznam zahraničných účtov vedených Janukovyčovými spolupracovníkmi a ich kontaktov.

"Dnes pripravujeme žiadosti pre medzinárodné organizácie, aby pátrali po účtoch," povedal Machnickyj. Generálny prokurátor takisto uviedol, že každá hospodárska zmluva uzatvorená počas štyroch rokov Janukovyčovho pôsobenia v prezidentskom úrade bude starostlivo preverená pre prípadnú korupciu.

Na otázku o veľkých obchodných dohodách podpísaných Janukovyčovou vládou - vrátane kontraktov na spoločnú produkciu bridlicového plynu s americkou energetickou firmou Chevron a holandskou ropnou spoločnosťou Shell - Machnickyj odpovedal: "Preveríme všetko: všetky projekty bývalého režimu." Dodal, že ak sa zistia nezákonné zmluvy, budú zrušené.

"Robíme tieto kontroly, pretože všetka činnosť bývalého režimu bola postavená na totálnej korupcii," uviedol Machnickyj.

Medzi preverovanými predstaviteľmi je aj bývalý premiér Mykola Azarov a šéf Janukovyčovej kancelárie Andrij Kľujev, dodal generálny prokurátor. V zahraničí sa bude pátrať aj po majetku a peniazoch členov Janukovyčovej rodiny či exministra vnútra Vitalija Zacharčenka, ktorého navyše súčasní ukrajinskí predstavitelia zaradili na medzinárodný zoznam hľadaných osôb - rovnako ako exprezidenta Janukovyča.

Po odhalení luxusného prezidentského sídla Mežyhiria pri metropole Kyjev, kde sa nachádza súkromné golfové ihrisko aj súkromná zoologická záhrada, narastá na Ukrajine hnev a podozrenie, že Janukovyč so svojimi spolupracovníkmi sa zrejme značne obohacovali na hlavných štátnych zákazkách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu