Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajinskí lídri oznámili EÚ: Potrebujeme okamžitú injekciu 4 miliardy dolárov!

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Noví ukrajinskí lídri oznámili Európskej únii, že ekonomika Ukrajiny potrebuje okamžitú dotáciu približne štyri miliardy dolárov (2,93 miliardy eur). Informoval o tom diplomat EÚ, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo financií po víkendovom zosadení prezidenta Viktora Janukovyča uviedlo, že Ukrajina potrebuje tento a budúci rok na prežitie 35 miliárd dolárov (25,63 miliardy eur) - a požiadalo o zaslanie prvých súm počas nasledujúceho týždňa až dvoch, pravdepodobne v priebehu konania darcovskej konferencie.

Nový ukrajinský minister financií Oleksander Šlapak vyjadril nádej, že Medzinárodný menový fond (MMF) bude pracovať na záchrannom finančnom balíku vo výške najmenej 15 miliárd dolárov (10,98 miliardy eur). MMF vyhlásil, že v nasledujúcich dňoch vyšle do Kyjeva skupinu svojich odborníkov.

Diplomat EÚ sa vyjadril v čase, keď Ukrajinu zasiahla čerstvá kríza - ozbrojení muži obsadili regionálny parlament na Kryme a vztýčili tam ruskú vlajku, čo vystrašilo nových lídrov v Kyjeve.

"Ukrajinskí účastníci rozhovorov uviedli, že Ukrajina potrebuje okamžite injekciu štyri miliardy dolárov," uviedol nemenovaný diplomat EÚ.

EÚ pripravuje aj krátkodobý a dlhodobý finančný balík pomoci, ktorý má pomôcť stabilizovať Ukrajinu. Tá je na pokraji bankrotu, z veľkej časti pre obrovské splátky dlhu, prudké kolísanie meny a vysoké náklady na energie.

Aj predstavitelia EÚ odcestujú na budúci týždeň do Kyjeva, aby posúdili potreby Ukrajiny a pripravili pre ňu prípadné programy dotácií a pôžičiek.

Diplomati vyhlásili, že do úvahy pripadajú krátkodobo aj preklenovacie pôžičky od rôznych medzinárodných veriteľov, vrátane jednotlivých vlád EÚ.

EÚ zrejme v nasledujúcich mesiacoch zorganizuje i darcovskú konferenciu. Diplomati uviedli, že krajiny ako Turecko a Azerbajdžan vyjadrili záujem o prípadnú účasť v širšej medzinárodnej pomoci pre Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu