Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príbeh 4-ročného utečenca vás chytí za srdce: Na púti po púšti prežil nemožné

Marwana našli pracovníci OSN Zobraziť galériu (3)
Marwana našli pracovníci OSN (Zdroj: Twitter/Andrew Harper)

DAMASK - Odtrhnutý od rodiny s celým majetkom v malej igelitovej taške sa brodil sýrskou púšťou, aby unikol z vojnou zmietanej krajiny. Reč je o len 4-ročnom Marwanovi, ktorého neďaleko hraníc s Jordánskom objavili pracovníci OSN a jeho príbeh teraz koluje svetom ako ukážka zvrátenej tváre nikdy nekončiaceho konfliktu.

Malého Marwana našli osamoteného putovať sýrskou púšťou po tom, čo bol odtrhnutý od rodiny, ktorá unikala pred občianskou vojnou zúriacou v ich vlasti. Chlapec sa brodil pieskom len v nohaviciach, červenom tričku a kabáte. Teploty na púšti pritom v noci klesajú hlboko pod nulu. Ako dlho bol bez rodiny a koľko dní či týždňov pustatinou kráčal, je nejasné.

Príbeh 4-ročného utečenca vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Andrew Harper)

Podľa hovorcu Úradu uvysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Andreja Mehecica môže cesta púšťou trvať jeden deň, no aj niekoľko týždňov. "Je to veľmi nebezpečné, pretože boje tam neustále prebiehajú a teploty v zime môžu počas noci klesnúť na mrazivé hodnoty. Je to dlhá a vyčerpávajúca cesta, takže je nemožné, aby to 4-ročný chlapec zvládol úplne sám. Myslíme si, že Marwan sa počas noci stratil," cituje hovorcu NY Daily News.

Srdcervúcu fotografiu chlapčeka zvierajúceho igelitovú tašku zástupca UNHCR v Jordánsku Andrew Harper v nedeľu zverejnil na Twitteri. "Len aby ste vedeli. Marwan sa tesne po tom, čo sme ho preniesli cez hranice, šťastne stretol s matkou," pridal popis.

Marwana pracovníci OSN odnášajú do bezpečia.
Zobraziť galériu (3)
Marwana pracovníci OSN odnášajú do bezpečia.  (Zdroj: Twitter/Andrew Harper)

Malý Marwan sa po tom, čo jeho fotografie obleteli svet, stal tvárou sýrskeho konfliktu, pre ktorý už krajinu muselo opustiť viac ako milión detí, z čoho takmer polovica sú škôlkari do 5 rokov. Pracovníci OSN chlapca umiestnili do utečeneckého tábora v Jordánsku, kde v súčasnosti nachádza útočisko asi 100 tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu