Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci odhalili, prečo vo svete panuje bláznivé počasie: Môže za to Santova pomsta!

(Zdroj: nasa)

PRAHA - Pokým Ameriku či Japonsko sužujú mrazy a snehové búrky, Britániu dážď a povodne, v našich končinách panuje mierna zima s teplotnými rekordmi. Podľa vedcov z Rutgerovej univerzity v New Jersey by mohlo byť takéto nevšedné obdobie spôsobené zmenami tryskových atmosférických prúdov na severnej pologuli. Hypotéza, že ohrievajúci sa severný pól ovplyvňuje počasie, je niekedy nazývaná aj "Santova pomsta".

Nad severnou pologuľou dochádza k zmenám v atmosférickom prúdení známom ako tryskové prúdenie (jet stream), ktoré podľa amerických vedcov mení svoju trasu. Počasie preto zostáva rovnaké po dlhšie obdobie, než je obvyklé. Informoval portál novinky.cz.

Za ochladenie teda môže paradoxne oteplenie, a to konkrétne dlhodobé otepľovanie Arktídy, ktoré v poslednej dobe nabralo dvoj - až trojnásobné tempo v porovnaní so zvyškom planéty.

Rozdiel v teplotách medzi ohriatou vzduchovou masou z juhu a ľadovým arktickým vzduchom je palivom pre tryskové prúdenie. Keď je rozdiel veľký, prúd sa zrýchli a "zmetie" všetko, čo mu vstúpi do cesty. Vďaka tomu sa počasie častejšie mení. Vzhľadom na otepľovanie Arktídy je ale rozdiel v teplotách vzduchu menší a z tryskového prúdenia sa tak stáva lenivý had, ktorý sa krúti a jednotlivé oblasti vysokého tlaku vzduchu skôr obteká. To má za následok, že sa charakter počasie dlhšiu dobu nemení, ako sa to deje v týchto mesiacoch.

Nad Severnou Amerikou sa pritom prúd stáča od severu na juh, kam vháňa chladné počasie, zatiaľ čo nad Atlantikom vyberá zákrutu a vracia sa od juhu k severu, takže do Európy posiela teplý vzduch. Takáto situácia sa bude podľa vedcov stávať častejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu