Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku vybudujú špičkové laboratórium: Toto bude skúmať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Akadémia ozbrojených síl bude môcť aj na medzinárodnej pôde výraznejšie prehovoriť do výskumu hrozieb útokov na počítačové systémy - vybuduje špecializované laboratórium pre kybernetickú bezpečnosť. Laboratórium je súčasťou projektu Pracovisko elektromagnetickej a kybernetickej bezpečnosti, na ktoré prostredníctvom agentúry ministerstva školstva pre štrukturálne fondy EÚ dostali nenávratný príspevok z eurofondov.

Oprávnené výdavky predstavujú sumu 2,29 milióna eur. „Akadémia ozbrojených síl získa technológiu potrebnú na riešenie vedeckých projektov národného a medzinárodného významu v oblasti elektromagnetickej kompatibility a kybernetickej bezpečnosti,“ uviedol rektor Akadémie Ozbrojených síl M.R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši Boris Ďurkech. Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri pôjde na projekt z Európskeho fondu regionálneho rozvoja suma do 1,94 milióna eur a príspevok zo štátneho rozpočtu môže dosiahnuť do 343 tisíc eur. Projekt majú dokončiť do 30. apríla 2015.

Spomínané laboratórium kybernetickej bezpečnosti bude na Katedre informatiky. Chcú tam skúmať metódy, postupy, techniky a taktiky detekcie, odvrátenia a predchádzania následkom kybernetických útokov na prvky komunikačnej a informačnej infraštruktúry. „Laboratórium bude predstavovať základ pre riešenie vedeckovýskumných úloh v oblasti kybernetickej bezpečnosti či už pre potreby rezortu, alebo v medzinárodnom meradle pri získavaní projektov vedy a výskumu,“ očakáva Ďurkech.

Škola pripravuje špecialistov pre armádu. V relevantných študijných programoch, akreditovaných na Akadémii ozbrojených síl, podľa rektora venujú značnú pozornosť kybernetickej bezpečnosti a obrane. „V rámci komplexnej akreditácie budú reakreditované študijné programy s dostatočným zastúpením uvedenej problematiky, akceptovaním potrieb Ozbrojených síl SR a požiadaviek NATO,“ dodal Ďurkech.

Projekt špecializovaného pracoviska má dve časti, okrem kyberbezpečnosti má slúžiť aj výskumu a vývoju v oblasti elektromagnetickej kompatibility. To je schopnosť zariadenia správne a bez rušenia pracovať aj v takom prostredí, kde sú ďalšie zdroje elektromagnetického signálu.

Akadémia má mať špičkové pracovisko pre výskum účinkov elektromagnetických polí s vysokou hustotou energie v pásme mikrovlnového žiarenia a metód elektormagnetického zodolnenia polovodičovej techniky, elektroniky, zabezpečovacích systémov, komunikačných a informačných systémov aj zbraňových systémov. Na pracovisku bude možné aj testovanie týchto vlastností podľa platných štandardov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu