Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH sa obulo do vlády: Sama sa usvedčila, zvyšovanie daní bolo zbytočné

Miloš Moravčík
Miloš Moravčík

BRATISLAVA - Vláda SR sa poslednými prognózami sama usvedčuje, že nebolo nutné ľuďom zvyšovať dane, odvody, ani poplatky. Tvrdí to opozičné KDH v reakcii na dnes zverejnenú novú daňovú prognózu, podľa ktorej budú daňové príjmy verejnej správy vyššie v roku 2013 o 244 miliónov eur a v roku 2014 o 172 miliónov eur oproti predchádzajúcim očakávaniam.

Predpoklad vyššieho výberu daní, najmä dani z pridanej hodnoty (DPH) predstavil podľa KDH minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) už v novembri 2013 pri predchádzajúcej daňovej prognóze.

Podľa KDH sa mala vláda namiesto zvyšovania daní, odvodov a poplatkov pustiť radšej od začiatku do boja s daňovými únikmi. Zvýšenie daní a odvodov ľuďom podľa KDH ublížilo. Hnutie poukazuje napríklad na živnostníkov, ktorým sa opäť zvýšili odvody. "Tie musia pritom platiť aj keď nič nezarobia," upozorňujú kresťanskí demokrati. Pripomínajú aj podávanie daňových priznaní. "Zamestnávateľom za predchádzajúci rok vláda vyrubí o viac ako pätinu vyššie dane," tvrdí podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Viacerí ľudia sa podľa neho zase ohlasujú, že im dane zvýšia zmeny v odpočítateľnej položke na manželku. KDH ďalej pripomína, že za každý mesiac od januára tohto roka budú musieť firmy zaplatiť štátu novú daň, daňovú licenciu, a to aj napriek tomu, že zápasia o prežitie. "Všetko to vyúsťuje do zhoršovania sociálnej situácie a ekonomickej úrovne ľudí. Len vláda sa teší, že jej rastú príjmy," uviedol Moravčík.

Tvrdí, že ak by mala vláda Smeru-SD "aspoň trochu sociálneho cítenia", tak by za každým zlepšením výberu DPH zrušila niektoré z finančných bremien, ktoré uvalila na ľudí a na zamestnávateľov. Namiesto toho však podľa Moravčíka plánuje peniaze rozdať svojim ministrom a minúť a ľudia si budú musieť opäť uťahovať opasky. Moravčík sa nazdáva, že takéto správanie vlády zvyšuje nespokojnosť ľudí a nahráva extrémistom.

Novú daňovú prognózu predstavil dnes minister financií Kažimír spolu s premiérom a prezidentským kandidátom Robertom Ficom (obaja Smer-SD). Na základe prognózy Kažimír povedal, že štát v minulom roku vybral na daniach aj odvodoch o 261 miliónov eur viac, ako očakával, z toho na DPH dokonca o 289 miliónov eur viac. Zlepšenie v tomto roku predstavuje dodatočných 189 miliónov eur.

Viac peňazí do rozpočtu prinesie nielen DPH, ale aj spotrebné dane či daň z príjmov právnických osôb. Kažimír vyzdvihol predovšetkým postupné zlepšovanie výberu DPH, keď jej efektívna sadzba vzrástla z 12,5 % v 2. štvrťroku 2012 na 13,7 % v poslednom štvrťroku vlaňajška. Ďalšie zlepšenie si sľubuje od novozavedeného elektronického kontrolného výkazu DPH, ktorý musia platitelia tejto dane prvýkrát odovzdať do 25. februára. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu