Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie znemožnilo vlakovú dopravu v Anglicku

Záplavy na juhozápade Anglicka
Záplavy na juhozápade Anglicka (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Pokračujúce záplavy a zosuvy pôdy úplne prerušili prevádzku na viacerých železničných tratiach vo veľkej časti juhozápadného Anglicka. Meteorológovia varovali, že búrlivé počasie, sužujúce Britské ostrovy už niekoľko týždňov, sa tak skoro neskončí, uviedli dnes britské médiá.

Mnohé oblasti grófstva Somerset v juhozápadnom Anglicku sú pod vodou viac ako mesiac v dôsledku najdaždivejšieho januára od začiatku meraní. K ním sa tento víkend pridali grófstva Devon a Cornwall, kde záplavy a zosuvy pôdy spôsobili zastavenie premávky na všetkých železničných tratiach.

Do postihnutých oblastí povolali armádu, aby pomohla zosilniť protipovodňové zábrany a evakuovať obyvateľov, keďže britskí meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni ďalšie výdatné dažde a víchricu. 

Nízkonákladová letecká spoločnosť Flybe oznámila, že v pracovných dňoch zdvojnásobí počet letov z mesta Newquay v Cornwalle do Londýna, keďže pozemné dopravné koridory sú ťažko priechodné.

V mestečku Chertsey v grófstve Surrey, kde sa rieka Temža vyliala z brehov, zomrel v sobotu sedemročný chorý chlapec, ku ktorému sa neskoro dostala pomoc. Polícia začala tento prípad vyšetrovať.

Britský meteorologický úrad (Met Office) dnes varoval, že Spojené kráľovstvo sa musí na budúci týždeň pripraviť na ďalšie dažde a silný vietor, ktoré môžu spôsobiť nové povodne pozdĺž riek Temža, Severn a Stour. V stredu v noci a vo štvrtok totiž ponad juh Británie rýchlo prejde ďalšia hlboká tlaková níž. 

To však nebude všetko, pretože podľa meteorológov najmenej do polovice februára bude prevládať silné prúdenie z Atlantiku, v ktorom sa vytvoria ďalšie tlakové níže.

Následky extrémneho počasia aj vo Fancúzsku

 Západ Francúzska, najmä oblasť Bretónska, zasiahla dnes tretia silná búrka za posledné dni. Francúzsky meteorologický ústav vydal varovanie pred záplavami v departementoch Morbihan, Ille-et-Vilaine a Loire-Atlantique, kde je už niekoľko lokalít pod vodou.

Výdatné dažde však dnes zasiahli aj juhovýchod krajiny. V departemente Var vyhlásili v dôsledku zrážok zvýšené nebezpečenstvo záplav.

Služba Météo France v sobotu informovala, že v Bretónsku za posledných niekoľko dní spadol taký objem zrážok ako zvyčajne v priebehu troch až štyroch týždňov, čím možno vysvetliť aj nezvyčajne veľkú plochu zaplavených území. 

V súvislosti s rýchlym stúpaním niektorých riek prefektúra v Morbihane dnes zopakovala výzvu k občanom, aby sa nepribližovali k brehom riek, potokov či k ochranným hrádzam na morskom pobreží. Varovala aj pred prechádzkami v lesoch a parkoch, ktoré sú tiež sčasti zaplavené alebo je ich pôda podmáčaná, takže hrozia pády stromov.  

Očakáva sa, že nepriaznivé počasie v západnej časti Francúzska v pondelok spôsobí problémy v doprave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu