Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bombový poplach v Budapešti: Polícia uzatvorila námestie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Maďarská polícia uzatvorila dnes napoludnie budapeštianske Námestie Ádáma Clarka, tunel pod hradným vrchom a Reťazový most, údajne kvôli bombovému poplachu, informovala agentúra MTI. Na námestí sa mala v tom čase zhromaždiť skupina neonacistov, ktorých podujatie polícia v uplynulých dňoch zakázala.

Ultrapravicová organizácia na svojej internetovej stránke Betyarsereg.hu uviedla, že sa obrátila na súd, ktorý zrušil platnosť policajného zákazu. Po vyhlásení bombového poplachu nezostal na námestí zo sympatizantov neonacistov takmer nikto, napísal server Hvg.hu. "Polícia patričnou silou zabezpečí miesto podujatia," uviedlo predpoludním Veliteľstvo budapeštianskej polície (BRFK) pre spravodajský server Origo.hu.

V Budapešti sa na protest proti avizovanému podujatiu neonacistov zhromaždilo napoludnie na Námestí Györgya Dózsu zhruba 100 antifašistov, ktorí sa vydali na hrad. Neonacisti si chcú pripomenúť blížiace sa 69. výročie neúspešného pokusu prelomenia obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho. BRFK nariadilo na sobotu zvýšenú pohotovosť pre celé územie hlavného mesta, v rámci ktorého budú legitimovať a prehľadávať podozrivé osoby s cieľom zabrániť protiprávnemu konaniu a odhaliť priestupky i trestné činy.

Dňa 11. februára 1945 sa zvyšky pôvodných asi 100.000 nemeckých a maďarských obrancov v sprievode stoviek civilistov pokúsili prelomiť obkľúčenie Červenej armády a cez kopcovitý terén utiecť na západ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu