Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dr. House pomáhal: Pomocou neho určil lekár v Nemecku diagnózu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BERLÍN - Ak máte tú smolu, že ochoriete vzácnou chorobou, potom by ste mali dúfať, že váš ošetrujúci lekár sleduje správne televízne seriály. To je lekcia, ktorú dostal päťdesiatpäťročný Nemec trpiaci zlyhávaním srdca a mätúcou zmesou príznakov zahŕňajúcich horúčku, slepotu, hluchotu a zväčšené lymfatické uzliny, ktoré boli rade lekárov záhadou po celé mesiace.

Diagnózu zistil až posledný z nich - doktor Jürgen Schäfer, fanúšik amerického televízneho seriálu Dr. House, napísala agentúra AP.

"Po piatich minútach som vedel, čo je zle," povedal Schäfer, ktorý pracuje v stredisku pre nediagnostikované choroby v nemeckom Marburgu. Mužove symptómy podľa neho takmer dokonale sedeli na pacienta z epizódy seriálu o drsnom doktorovi Gregovi Houseovi, ktorého hrá britský herec Hugh Laurie. A podľa neho bola príčinou záhadného ochorenia otrava kobaltom z chybnej kĺbovej náhrady.

Pacient uviedol, že jeho problémy začali po poslednej operácii, pri ktorej mu lekári vymenili zlomenú keramickú náhradu bedrového kĺbu. Namiesto nej dostal kovovú, ale malé časti ulomenej keramiky mu v tele zostali, dreli novú kĺbovú náhradu a z nej sa do pacientovho krvného obehu dostával kobalt a chróm. Akonáhle mu bedrový kĺb znovu vymenili, stav pacienta sa zlepšil.

Schäfer s kolegami napísali o svojej skúsenosti správu, ktorú zverejnil odborný časopis Lancet; meno pacienta v nej nie je uvedené. "Asi by sme na to prišli aj bez doktora Housa," poznamenal Schäfer. "Stačilo tiež zadať jeho symptómy do Googlu a vypadne diagnóza," dodal. Prečo toto jednoduché riešenie nenapadlo predchádzajúcich lekárov, ktorí si s mužovou chorobou nevedeli dať rady, ale nekomentoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu