Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Číňania vraj vyriešili nezamestnanosť absolventov: Nové nosy a liposukcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

ČCHUNG-ČCHING - Zatiaľ čo milióny mladých Číňanov súperia o prvé zamestnanie, študenti sa obracajú k plastickej chirurgii, aby na pracovnom trhu zvýšili svoje šance. Niektorí si dokonca nechávajú prerobiť nos do podoby Eiffelovej veže, píše agentúra AFP.

"Uchvátila nás krása Eiffelovej veže, nestačí nám nos trošku poopraviť, ale celý ho prerábame," vyhlasuje chirurg Wang Sü-ming. Uvádza, že mesačne vykoná asi tucet operácií tohto druhu.

Čínski zamestnávatelia sa netaja tým, aké sú fyzické kritériá pri výbere budúceho zamestnanca významné. Niektorí dokonca v inzerátoch upresňujú požadované fyzické charakteristiky. A stále viac študentov sa uchyľuje ku skalpelu v nádeji, že skôr zaujmú potenciálneho chlebodarcu. Sektor plastickej chirurgie tak v Číne prekvitá.

Konkurencia je veľmi tvrdá. Vlani z univerzít v krajine vyšlo sedem miliónov mladých ľudí, a to v čase, keď druhá ekonomická veľmoc sveta spomaľuje. Podľa oficiálnych čínskych médií bol rok 2013 doteraz najťažším pre absolventov vysokých škôl hľadajúcich prácu.

V meste Čchung-čching na juhozápade Číny, kde sídli klinika doktora Wanga, sú takmer všade reklamy kliník plastickej chirurgie. Na plagáte Wangovej kliniky, ktorý propaguje "nos ako Eiffelovka", je zobrazená mladá západná žena s modrými očami a rovným nosom, podľa európskych meradiel dokonalým, hľadiaca k elegantným krivkám parížskeho monumentu.

Wang Sü-ming si umýva ruky pred operáciou tridsaťtriročnej baletky. Až ju uspia, chirurg jej odoberie kúsok tkaniva z čela a použije ho do nosa, aby mu dodal objem.

"Niektorí študenti sú pod silným tlakom, keď hľadajú po ukončení vzdelania prácu. Ak majú dobrý vzhľad, majú väčšie šance," uisťuje chirurg. "Študentkám, ktorým sme urobili nos podľa Eiffelovky, to veľmi pomáha," tvrdí.

Vládna politika širšieho otvárania čínskeho univerzitného systému viedla k tomu, že sa za posledné desaťročie podľa oficiálnych štatistík zdvojnásobil počet vysokoškolských študentov.

Počet miest vyžadujúcich vysokoškolskú kvalifikáciu však nerástol rovnakým tempom, a tak každoročne zostávajú na dlažbe státisíce absolventov vysokých škôl.

Podľa prieskumu pekinskej agentúry MyCOS z vlaňajšieho júna je desať percent mladých ľudí po ukončení vysokej školy bez práce. To je viac než dvojnásobok oficiálnej miery nezamestnanosti v Číne.

Dvadsaťšesťročná Sü Jang študujúca v Pekingu sa zveruje, že ju k liposukcii, ktorú absolvovala, motivovala z veľkej časti túžba získať dobrú prácu.

"Bola som príliš tučná. Po operácii prácu nájdem určite ľahšie. Zamestnávatelia niekedy prikladajú väčší význam vzhľadu ako skúsenostiam," vyhlasuje.

Rastúci dopyt mladých Číňanov po plastickej chirurgii stimuluje tento sektor, ktorý podľa štátnej televízie v posledných rokoch prežíva značný rast, niekedy až o 40 percent ročne.

Podľa International Society of Aesthetic Plastic Surgeons predstavuje Čína tretí najväčší svetový trh, pokiaľ ide o plastické operácie, za Spojenými štátmi a Brazíliou. Rastu pomáha aj väčšia kúpna sila silnejúcej strednej triedy.

Klientelu doktora Wanga tvoria z prevažnej časti ženy a operácie platí ich rodina, uvádza pani Li z administratívy kliniky. "Sprevádza ich matka a pochádzajú väčšinou z majetnejších rodín," dodáva.

Nos "podľa Eiffelovky", kedy operácia stojí v prepočte približne 7 800 eur, sa však na parížsku krásavicu podobá len veľmi približne.

"Eiffelova veža je však klasickou pamiatkou, s mimoriadne estetickým tvarom, a my sa snažíme spájať medicínu a umenie. Dúfame, že sa naše nosy stanú klasikou a že budú vzbudzovať rovnaké pocity ako Eiffelova veža," hovorí pani Li. Eiffelovka je podľa Číňanov jedným z najslávnejších prejavov "francúzskeho romantizmu".

Klinika chce ponúknuť niekoľkým starostlivo vybraným pacientkam doktora Wanga výlet do Paríža, kde budú vyfotografované pri Eiffelovke so svojím novým nosom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu