Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Anglicko naďalej zaplavené, ľudia sa hnevajú na úrady

Povodne v Anglicku Zobraziť galériu (3)
Povodne v Anglicku (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Mimoriadne povodne, ktoré viac ako mesiac sužujú juhozápadné Anglicko, si dnes vyžiadali evakuáciu okolo 140 domácností za pomoci armády. Plánujú sa ďalšie evakuácie. Vybudované hrádze v dedinách už totiž nedokážu zastaviť prívaly vody. Lejaky a vetry majú pritom pokračovať aj cez víkend. Obyvatelia podľa webu BBC obviňujú úrady, že ich v tom nechali.

Povodňová pohotovosť platí na stovkách miest. Záchranári museli pomôcť 37 žiakom, s ktorými autobus podľa BBC uviazol v rozbúrenej rieke pri obci Faringdon v grófstve Oxfordshire. Tisíce ľudí sú už viac dní bez elektriny. Narušená je cestná, niekde aj železničná doprava. Polícia dnes zadržala troch mužov, ktorí využili evakuáciu ku krádeži v jednej farme v oblasti Moorland.

Zatopené oblasti oddelene navštívili premiér David Cameron a šéf vládnej agentúry pre životné prostredie Chris Smith, ktorý sa stal terčom kritiky postihnutých obyvateľov. Úrady podľa nich nepodávali potrebné informácie a nevykonávali preventívne opatrenia. Podľa BBC sa tiež hnevajú, že sa vlani nevybudovali odtokové priekopy, ako predtým sľúbil Smithov úrad.

"Neprišiel sa sem ospravedlniť. Práve to tu ale mal urobiť," povedal podľa BBC po stretnutí so Smithom jeden z obyvateľov Somersetu. Smith podľa rozhnevaného muža nechal obyvateľov miestnych dedín na holičkách. Poslanec za vládnych konzervatívcov Ian Liddell-Grainger vyzval Smitha, aby podal demisiu. Smith to odmietol. Jeho agentúra podľa neho pri terajších povodniach fungovala dobre.

Cameron ubezpečil obyvateľov, že vláda pre obnovu zatopených oblastí urobí všetko, čo bude v jej silách. Bude to podľa neho ale trvať dlhšiu dobu, pretože krajina zažíva mimoriadne zlé počasie.

Dedinčanov v zatopených oblastiach nedávno pobúril Smith tvrdením, že je nutné si vybrať, či sa majú chrániť mestá, či vidiek, pretože chrániť oboje je príliš drahé.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu