Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Extrémne mrazy ničia USA a Kanadu: Už 16 mŕtvych, stovky zatvorených škôl a bude ešte horšie!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

WASHINGTON/NEW YORK - Najväčšia studená vlna za dve desaťročia bude dnes komplikovať život na východnom pobreží Spojených štátov po tom, čo mrazy udreli na severe a stredozápade krajiny.

USA

Prúd mrazivého a hustého vzduchu, terminologicky známeho pod názvom arktický polárny vír alebo polárny vortex, sa presúval cez Stredozápad, pričom vietor znižoval teplotu až na mínus 50 stupňov Celzia, čo sa prejavilo v Minnesote a Montane, uviedla tlačová agentúra DPA.

Teploty v Buffale v americkom štáte New York už klesli na mínus 15 stupňov Celzia, ale pocitová teplota sa podľa meteorológov znížila až na mínus 36 stupňov Celzia.

Pittsburgh
Zobraziť galériu (10)
Pittsburgh  (Zdroj: SITA)

Zatvorená cesta v Illinois.
Zobraziť galériu (10)
Zatvorená cesta v Illinois.  (Zdroj: SITA)

Státisíce školákov v mnohých amerických štátoch zostali doma a mnohé školy pravdepodobne zostanú zatvorené až do štvrtka, dokonca aj v severných amerických štátoch, kde bývajú silné zimy.

Mimoriadne ochladenie nastalo aj v južných amerických štátoch, na Floride varovali pred mrazmi. Potrubia v domoch na juhu USA v prípade mimoriadneho ochladenia neochránia. V Atlante v Georgii pocitová teplota klesla na mínus 23 stupňov Celzia.

V Spojených štátoch len v pondelok zrušili, alebo odložili viac ako 10.000 letov.

Philadelphia
Zobraziť galériu (10)
Philadelphia  (Zdroj: SITA)

St. Louis
Zobraziť galériu (10)
St. Louis  (Zdroj: SITA)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pre nízke teploty odložil komerčný let so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Nákladná vesmírna loď vzlietne z Virgínie najskôr v stredu.

Arktické počasie panuje vo veľkej časti Spojených štátov. Mrazom budú teraz vystavení aj ľudia v Novom Anglicku. New York očakáva výnimočnú situáciu. Pocitová teplota možno klesne na mínus 31 stupňov Celzia.

Letisko v Chicagu.
Zobraziť galériu (10)
Letisko v Chicagu.  (Zdroj: SITA)

V pondelok podľa servera AccuWeather najnižšiu teplotu mínus 38 stupňov namerali v Crane Lake v Minnesote. V kanadských provinciách Saskatchewan a Manitoba bolo okolo mínus 30 stupňov Celzia.

Zimné počasie si v USA a Kanade v posledných dňoch vyžiadalo najmenej 16 ľudských životov. Najväčším mrazom za posledné dve desiatky rokov čelí viac ako tretina krajiny.

Británia, Francúzsko a Portugalsko

Zatiaľ čo Spojené štáty a Kanada sa stretávajú s extrémnymi mrazmi, Britániu a Francúzsko naďalej v dôsledku zimných búrok sužujú povodne a vlnobitie.

Anglet, Francúzsko.
Zobraziť galériu (10)
Anglet, Francúzsko.  (Zdroj: SITA)

Britániu, ktorú na južnom a západnom pobreží v pondelok bičovali až desaťmetrové vlny, teraz čakajú nové lejaky s vetrami. Tie môžu vyvolať ďalšie povodne, ktoré už zatopili stovky domov. Podobné ťažkosti na pobreží Atlantiku zažíva Francúzsko, situácia sa ale napríklad v Bretónsku pomaly zlepšuje. Británia hlási najmenej sedem mŕtvych.

Aberystwyth, Wales.
Zobraziť galériu (10)
Aberystwyth, Wales.  (Zdroj: SITA)

Porthcawl, Južný Wales.
Zobraziť galériu (10)
Porthcawl, Južný Wales.  (Zdroj: SITA)

Varovania a výstrahy pred silným dažďom a problémom na mori dnes vydali už aj portugalské úrady. Včera večer obrovská vlna zmietla do vody autá a ľahko zranila štyroch ľudí vo Foz do Douro. Jeden utrpel škrabance, ostatní traja si za státie blízko brehu vyslúžili podchladenie.

Portugalsko
Zobraziť galériu (10)
Portugalsko  (Zdroj: SITA)

Po celej krajine zaznamenali viacero prípadov, keď sa more vylialo z brehov a vyvolalo zmätok. Inštitút pre námorníctvo už vydal aj červenú výstrahu pred možnými 11-metrovými vlnami na pobreží.

Vlna v Portugalsku zmietla ľudí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu